Search
menu
Search

Canarische Eilanden wil wet aanpassen om de toeristische verhuur te controleren

Canarische Eilanden wil wet aanpassen om de toeristische verhuur te controleren
Beeld: via canva.com

Canarische Eilanden wil wet aanpassen om de toeristische verhuur te controleren

De regionale minister van toerisme- en werkgelegenheid van de Canarische regering heeft in het regionale parlement aangekondigd dat ze van plan zijn een wet op ‘toeristisch woongebruik’ op de eilanden te maken en goed te keuren. 

De huidige regelgeving dateert uit 2015, een decreet dat in sommige aspecten door de rechtbanken werd vernietigd. In het algemeen is de wetgeving die deze sector treft tussen 8 en 27 jaar oud. De wetten die de activiteit reguleren waren nuttig in hun tijd, maar in 2023 zijn ze verouderd en voldoen ze niet aan de eisen van een samenleving die om verandering vraagt en een toeristisch model verdedigt dat steeds duurzamer wordt, aldus de regionale toerisme-minister.

De wet op toeristisch woongebruik is bedoeld om de regelgeving van het decreet over vakantieverhuur te verbeteren. Het doel is om een kader met normen te creëren voor de 88 gemeentebesturen. 

Deze donderdag beginnen de contacten met werkgeversorganisaties, vakbonden, eilandsraden en gemeentebesturen. Dit is een eerste stap om alle sectoren te betrekken en alle betrokken sectoren, universiteiten, parlementaire groepen en regionale ministeries te betrekken bij de raadplegingen.

De gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE laten zien dat de Canarische Eilanden de tweede regio van Spanje is met de meeste woningen in vakantieverhuur, na de Balearen. De Canarische Eilanden heeft ongeveer 43.000 woningen in vakantieverhuur, wat neerkomt op een aanbod van 175.000 bedden, ofwel 33,5% van het aanbod van accommodaties op de acht eilanden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?