Paniek bij Spaanse gemeenten vanwege de meerwaardebelasting of ‘plusvalia’

Paniek bij Spaanse gemeenten vanwege de meerwaardebelasting of ‘plusvalia’
Beeld: 123rf

Paniek bij Spaanse gemeenten vanwege de meerwaardebelasting of ‘plusvalia’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De gemeenten in Spanje zijn in rep en roer nu het Grondwettelijk Hof de gemeentelijke meerwaardebelasting ongrondwettelijk heeft verklaard. Vanaf nu, en wellicht met terugwerkende kracht, mogen gemeenten geen zogenaamde ‘plusvalia municipal’ meer vragen bij de overdracht van een stedelijk onroerend goed, onder meer door verkoop, vererving of schenking. De belasting wordt geheven over de waardestijging van een perceel gedurende de tijd dat je eigenaar bent geweest. De gemeenten lopen door deze beslissing miljoenen euro’s mis en eisen een oplossing van de Spaanse regering.

Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia municipal’ vanwege de berekening van de speciale gemeentebelasting ongrondwettelijk is omdat er altijd sprake is van een waardestijging bij overdracht. De uitspraak van het Tribunal Constitucional zou een einde aan de ‘plusvalia municipal’ voor lopende en toekomstige overdrachten van woningen betekenen.

En dat is een grote tegenslag voor de gemeenten want deze meerwaardebelasting gaat rechtstreeks naar de gemeentekas en kan gezien worden als een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een gemeente. Het gemiddelde bedrag dat door belastingbetalers wordt betaald varieert tussen 3.000 en 6.000 euro, hoewel de te betalen bedragen, afhankelijk van de kadastrale waarde van het overgedragen onroerend goed, veel hoger of lager kunnen zijn.

In totaal wordt er gesproken over een gemis van inkomsten voor gemeenten van 2,5 miljard euro waarbij de grootste verliezers ook de grote steden zijn zoals Madrid die 500 miljoen euro zal mislopen of Barcelona waar dat geschat wordt op 180 miljoen euro. In Zaragoza wordt gesproken wordt over 45 miljoen euro, Toledo spreekt over 5,2 miljoen euro en Santander loopt naar eigen zeggen 12,6 miljoen euro mis. 

De federatie Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) zegt dat de Spaanse overheid met maatregelen moet komen om het gemis van gemeentekas inkomsten na deze gerechtelijke uitspraak te compenseren. De regering heeft echter om geduld gevraagd want de definitieve uitslag moet nog bestudeerd worden waarna gewerkt kan worden in een alternatief.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.