Verkoop kerstmanden ondanks prijsstijgingen toch omhoog in Spanje

Verkoop kerstmanden ondanks prijsstijgingen toch omhoog in Spanje
Beeld: Rojas Barrios / web

Verkoop kerstmanden ondanks prijsstijgingen toch omhoog in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2021 was er al een stijging merkbaar in de kerstmanden verkoop en ook dit jaar verwacht de sector goede zaken te doen. Daarmee moeten klanten wel rekening houden met hogere prijzen want alles is duurder geworden in Spanje. Toch wil men de traditie van de ‘cesta de navidad’ graag voortzetten, al is gebleken uit onderzoeken dat werknemers liever iets anders ontvangen dan de typische mand gevuld met ham, cava, olijven en turrón.

De kerstmanden zijn dit jaar over het algemeen en gemiddeld met 15 procent in prijs gestegen, afhankelijk van het aantal en kwaliteit van de producten. Ondanks de inflatie en altijd stijgende prijzen, zegt de kerstmanden-sector toch 50 procent meer bestellingen binnen te hebben gekregen. Het is en blijft nu eenmaal een traditie om met de kerst een ‘cesta de navidad’ te geven of ontvangen.

Inhoud

Een typische kerstmand in Spanje bevat meestal een Spaanse ham en in sommige gevallen ook de houten steun om die ham te snijden en bewaren. Daarnaast zijn er altijd een of twee flessen wijn, cava, de niet te missen harde en zachte turrón (een soort van nougat, maar dan anders) in verschillende afmetingen en diverse andere zoetigheden zoals chocolade, koekjes, bonbons, marsepein etc. Naast de Spaanse ham kan er ook een morcilla of fuet worst in het pakket zitten en diverse andere hartige lekkernijen.

Liever iets anders

Maar ook al zijn veel werknemers nog steeds erg blij met een kerstmand, uit een onderzoek in 2021 bleek dat 42 procent van de ondervraagden heeft aangegeven dat ze liever iets anders van hun bazen ontvangen dan de typische kerstmand. Dit deel van de ondervraagden ziet liever een wat origineler cadeau zoals een reisje of weekendje weg in plaats van de altijd aanwezige pata de jamón, ofwel Spaanse ham. Ook een enveloppe met geld of een extra bonus op de bankrekening wordt als positief gezien. 

Een ander alternatief zouden de cadeauboxen kunnen zijn met daarin een weekendje weg, een wellness dag, sauna of massage, bioscoop met diner, een of meerdere nachten in een Casa Rural (B&B), romantisch etentje voor twee, ballonvaart etc. Jaarlijks worden er in Spanje 2 miljoen van dit soort geschenkboxen verkocht, maar vanwege de concurrentie met de traditionele kerstmand of kerstpakket hebben ze nog niet als alternatief kunnen dienen voor veel werkgevers.

En dat is dus volgens 42 procent van de deelnemers aan het onderzoek erg jammer. Een origineler of leuker geschenk zou voor hen erg gewild zijn. Daartegenover staat dat er dus meer mensen zijn die niet willen dat het kerstpakket vervangen wordt door iets anders.

Ga naar de inhoud