Vervroegde autonome verkiezingen in Catalonië

Vervroegde autonome verkiezingen in Catalonië
Beeld: Europa Press

Vervroegde autonome verkiezingen in Catalonië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het separatisme is gebroken, althans de partijen ERC en JxCAT kunnen blijkbaar niet meer door dezelfde deur wat geleid heeft tot de aankondiging van vervroegde verkiezingen in de regio Catalonië. ERC heeft geen vertrouwen meer in Quim Torra als regiopremier en heeft hem, op aandringen van het Spaanse Hooggerechtshof, de plaats als afgevaardigde ontnomen. Daarop heeft Torra op woensdag vervroegde verkiezingen aangekondigd voor maart/april.

De twee separatisten partijen ERC en JxCAT hebben ruzie gekregen vanwege de regiopremier Quim Torra. De nu nog regiopromotie geeft de schuld van deze scheiding aan de ERC die hem de plaats als afgevaardigde afnam door te luisteren naar het Spaanse Hooggerechtshof dat bevestigde dat Torra schuldig is aan ongehoorzaamheid, al is dat nog niet definitief.

Torra heeft woensdag aangekondigd dat er nieuwe autonome verkiezingen komen maar dat zal pas zijn nadat de regionale begroting is aangenomen. De exacte datum is dus nog onbekend maar de kranten spreken over ergens in maart/april. 

Niet alleen de ruzie tussen ERC en Torra’s partij JxCAT is de oorzaak van de aankondiging van vervroegde verkiezingen. Torra wil deze aankondiging doen voordat het Spaanse Hooggerechtshof hem definitief 18 maanden op non actief geplaatst en er een onmogelijke situatie zou ontstaan.

Zoals het er nu naar uitziet wil de ERC partij, die zich recent nog onthield van stemmen bij de vorming van de Spaanse regering, wel een referendum over onafhankelijkheid maar moet dat gebeuren in overleg met de Spaanse staat. De JxCAT partij zoekt een andere weg en wil meer confrontatie en burgerlijke ongehoorzaamheid, iets waar ook de derde partij CUP voor staat.

Dertien

De nieuwe autonome verkiezingen zullen de geschiedenisboeken als de dertiende keer dat de Catalanen sinds 1980 naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met premier en een Catalaans Parlement te kiezen.

De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was op 21 december 2017 toen de partij Ciudadanos wist te winnen wat betreft zetels en stemmen maar niet genoeg had om het separatistische blok bestaande uit JxCAT, ERC en CUP wat betreft zetels te overtreffen. 

Bij die laatste autonome verkiezingen in december 2017 hadden separatistische partijen JxCAT, ERC en CUP samen 70 zetels wat er twee meer waren dan 68 zetels die nodig zijn voor de absolute meerderheid in het Catalaanse Parlement. De constitutionele partijen Ciutadans, PSC, PPC en ook Comuns samen hadden samen 65 zetels. 

Het rare is echter dat vanwege het kiessysteem wat gebruikt wordt (systeem d’Hondt) waren er 2.236.766 Catalanen (52,5%) die kozen voor de constitutionele partijen en 2.044.717 Catalanen (47,5%) die kozen voor de separatistische partijen.

Ga naar de inhoud