Boerenprotesten in Spanje blijven voor overlast zorgen

Boerenprotesten in Spanje blijven voor overlast zorgen
Beeld: via Facebook

Boerenprotesten in Spanje blijven voor overlast zorgen

De boerenprotesten in Spanje gaan onverminderd door. In verschillende regio’s zoals Catalonië, Valencia, Murcia, Extremadura en Navarra zijn boze boeren de straat op gegaan om te protesteren tegen de situatie in de landbouwsector. De wegblokkades in de provincie Girona in Catalonië waar de belangrijke AP-7 snelweg en de N-II weg zijn afgesloten, zorgt voor aanzienlijke verkeersproblemen.

De AP-7 snelweg of Autopista del Mediterraneo is al dagen gesloten ter hoogte van Borrassa, voor Figueres als je vanuit Spanje komt en na Figueres als je vanuit Frankrijk komt, is in beide richtingen afgesloten door boze boeren. Dit zorgt voor veel oponthoud en verkeershinder en lange files. In Catalonië wordt ook al dagen geprotesteerd bij Lleida waar de AP-2 in beide richtingen is afgesloten ter hoogte van Soses. De regionale landbouwminister van Catalonië heeft donderdagmiddag echter bevestigd dat de boeren rond middernacht hun acties stoppen.

In de stad Valencia hebben protesterende boeren met hun tractoren het verkeer flink verstoord. De tractoren vertrokken vanuit het noorden van de stad en reden in colonne richting het centrum. Dit zorgde voor kilometerslange files op de toegangswegen naar de stad. De actie in Valencia staat los van de onderhandelingen tussen de Spaanse regering en de grote boerenorganisaties Asaja, COAG en UPA over steunmaatregelen voor de landbouwsector. Een aantal kleinere actiegroepen voert op eigen houtje actie uit onvrede over het overheidsbeleid en de slechte situatie waarin veel boeren verkeren. Donderdagmiddag verlieten de ruim 400 boeren het centrum van Valencia.

In de noordelijke stad Pamplona in Navarra arriveerden donderdag opnieuw zo’n 180 à 200 tractoren in het centrum. Net als in andere steden protesteren de boeren tegen het landbouwbeleid van de regering en eisen ze meer steunmaatregelen. De tractoren reden langzaam door de straten en veroorzaakten veel verkeershinder.

In de zuidoostelijke regio Murcia blokkeerden actievoerende boeren met hun tractoren de belangrijke verkeersader C-34. Hierdoor konden vrachtwagens die gevuld waren met brandstof een industrieterrein niet verlaten. De vrachtwagens stonden daardoor urenlang vast, tot grote ergernis van de transportsector.

Ook in Mérida, de hoofdstad van Extremadura, was het raak. Honderden boze boeren trokken met tractoren en andere voertuigen de stad in. Op het centrale Plaza de España verzamelden ze zich en liepen vervolgens te voet naar het gebouw van het ministerie van Landbouw van Extremadura om daar te demonstreren. De colonne tractoren veroorzaakte veel verkeersopstoppingen in de stad.

Ga naar de inhoud