De korting op brandstofprijzen in Spanje kan nog lager zijn met de extra kortingen bij de tankstations

De korting op brandstofprijzen in Spanje kan nog lager zijn met de extra kortingen bij de tankstations
Beeld: Canva

De korting op brandstofprijzen in Spanje kan nog lager zijn met de extra kortingen bij de tankstations

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag kondigde de premier van Spanje aan dat de brandstofprijzen met 0,20 euro verlaagd worden. Dat zal waarschijnlijk al deze week ingaan na de ministerraad op dinsdag en duurt tot en met 30 juni 2022. Van de 0,20 euro korting op alle versies van benzine, diesel, gas en adblue komt 0,15 euro uit de Spaanse staatskas en 0,05 euro van de oliemaatschappijen. Maar diverse tankstations in Spanje hebben ook speciale kortingen waardoor deze tot bijna 0,30 euro/liter kunnen oplopen.

De Spaanse brandstofprijzen hebben de afgelopen weken elke keer recordprijzen bereikt en het einde lijkt nog niet in zicht, al zijn de prijzen afgelopen week iets gedaald. Het benzineprijs record van 3 september 2012 met 1,522 euro/liter werd op 3 februari 2022 verbroken met 1,538 euro/liter. Het oude record van de dieselprijs van 3 september 2012 van 1,445 euro/liter werd begin maart verbroken met 1,496 euro/liter. Inmiddels is volgens de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie van donderdag 24 maart de benzineprijs gestegen naar 1,813 euro/liter en steeg de dieselprijs naar 1,797 euro/liter. 

Diverse EU-landen hebben al maatregelen genomen om de brandstofprijzen te laten dalen door kortingen te geven en belastingen te verlagen. Bij andere landen moet dat vanaf 1 april gaan gebeuren. In Spanje zal dat waarschijnlijk ook al deze week gaan veranderen met een speciale korting van 0,20 euro/liter waarvan 0,15 euro voor rekening komt van de Spaanse regering en 0,05 euro voor de oliemaatschappijen, zoals op maandag door Pedro Sánchez werd aangekondigd.

Maar diverse tankstations en oliemaatschappijen hebben al kortingen in het leven geroepen zoals Repsol, Cepsa en BP. In de meeste gevallen gaat het om kortingen die alleen te gebruiken zijn als je een speciale kaart hebt of gebruik maakt van een app. Deze kortingen komen dus vanaf binnenkort bovenop de door de regering aangekondigde kortingen waardoor de brandstof bij deze tankstations dus nog goedkoper kan zijn.

Repsol geeft een korting van 0,10 euro/liter aan particulieren en professionals in de transportsector. Dat geldt echter alleen voor de klanten die bij de 3.300 tankstations in Spanje betalen met de Solred kaart voor professionals en de gratis app Waylet voor particulieren. Met de korting van de regering daarbij opgeteld kan dat dus 0,25 euro/liter schelen.

Het Spaanse Cepsa gaat van 1 april tot en met 30 juni een directe korting van 0,10 euro geven bij de 1.500 tankstations die het bedrijf heeft in Spanje. Het voordeel van Cepsa is dat deze korting niet gelinkt is met een speciale kaart/app dus iedereen kan deze extra korting direct krijgen. Met de korting van de regering daarbij opgeteld kan dat dus 0,25 euro/liter schelen.

Het Britse BP heeft afgelopen vrijdag aangekondigd aan professionals in de transportsector 0,14 euro/liter korting te geven en aan particulieren 0,12 euro/liter bij de meer dan 700 tankstations. Net zoals bij Repol moet je echter wel beschikken over een kaart/app, in dit geval de Mi BP kaart/app om de promotie ‘Ahorro de Locos’ te kunnen gebruiken. Met de korting van de regering daarbij opgeteld kan dat dus 0,27 euro/liter schelen.

Het is nog niet bekend wat andere tankstations en oliemaatschappijen in Spanje gaan doen, of zijn ook extra kortingen gaan geven of niet.

Ga naar de inhoud