Dit zijn de personen achter de pakkende jingle van de supermarktketen Mercadona

Mercadona.es
Beeld: Mercadona.es

Dit zijn de personen achter de pakkende jingle van de supermarktketen Mercadona

VALENCIA – Iedereen die de supermarkt Mercadona wel eens bezocht heeft kent de jingle “Mercadooona … Mercadonaaaaa”. Het deuntje stelt eigenlijk niet veel voor maar het is zo pakkend dat het sinds de eerste keer dat men het afspeelde niet meer gewijzigd is. Eind jaren zeventig werd een muzikant uit Valencia gevraagd om de beroemde jingle te componeren welke enkele jaren later opnieuw werd ingezongen door een bekende actrice/zangeres.

Het is voor het eerst dat de componist van de Mercadona jingle over zijn creatie praat, niet omdat hij er niet trots op is maar gewoon omdat hij het componeren van deze jingle als zijn werk ziet. Het gaat om de nu 74-jarige zanger en componist van de zestiger jaren band Els 4-Z Lluis Miquel Campos .

Eind jaren zeventig werkte hij bij de Tabalet Estudis opnamestudio in Valencia toen hij door de supermarktketen Doña Amparo gevraagd werd om een radiojingle te maken. Deze supermarktketen bestaat nu niet meer maar de eigenaar daarvan was Juan Roig die nu de Mercadona in bezit heeft.

Componist

Toen de supermarktketen Doña Amparo ophield te bestaan werd de componist ook gevraagd om voor Mercadona een jingle te maken, niet voor de radio maar voor in de winkels. Volgens Lluis Miquel Campos kwam het idee van het bekende “Mercadoooona, Mercadona” toen hij alleen in de studio zat.

De melodie volgde nadat de tekst bekend was en hij had slechts enkele minuten nodig om de nu beroemde jingle te creeën. Daarna moest er van de lange jingle korte versies van 30 seconden, 1 minuut en 2 minuten gemaakt worden en werden er jingles bedacht voor Pasen, Kerstmis en voor de zomer waarbij zelfs een koor werd gebruikt.

Zangeres

De bekende tekst van de jingle werd jaren later opnieuw ingezongen door de actrice Mamen García , bekend in Spanje van televisieseries als “Escenas de matrimonio” en “ La que se avecina”. In 1986 nam zij de nieuwe versie van de eind zeventiger jaren bedachte jingle voor Mercadona op zonder te weten dat dit meer dan 30 jaar later nog steeds het huis melodietje van de supermarkt zou zijn.

In dat jaar werd de zangeres van de groep Patxinger Z gevraagd om een jingle in te zingen, iets wat de zangeres/actrice wel vaker deed. Het opnemen van de jingle zelf was niet veel werk want zo moeilijk is de tekst natuurlijk niet.

Op het moment dat er steeds meer Mercadona supermarkten bijkwamen in Spanje werd de zangeres gevraagd om de nieuwe versie op te nemen, de versie die nu nog steeds te horen is in de meer dan 1.600 Mercadona supermarkten.

Rechten

De jingle werd pas op 12 november 2014 door Mercadona geregistreerd, iets wat vreemd is aangezien de supermarktketen de jingle al sinds eind jaren zeventig gebruikt. De componist en zangeres hebben buiten het salaris was ze verdiend hebben na het opnemen van de jingle geen extra geld gekregen en delen ook niet in de royalties.

Zowel componist Lluis Miquel Campos als de zangeres Mamen García vinden dat ook niet zo erg want ze hebben hun werk gedaan. Wel zijn beiden trots op hun creatie en geven ze toe dat ze elke keer als ze de Mercadona binnenstappen toch even moeten terugdenken aan de tijd van de opnames.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.