Mensen met coeliakie betalen jaarlijks 860 euro meer voor boodschappen in Spanje

Mensen met coeliakie betalen jaarlijks 860 euro meer voor boodschappen in Spanje
Beeld: Canva

Mensen met coeliakie betalen jaarlijks 860 euro meer voor boodschappen in Spanje

MADRID – Mensen met coeliakie in Spanje moeten vanwege glutenvrije voedselprijzen 859,68 euro per jaar meer betalen voor hun boodschappen dan andere consumenten. Dat is 71,64 euro per maand meer aan kosten aldus het onderzoek van de Asociación de Celíacos y Sensibles al Gluten. Deze vereniging is nu de ‘sin gluten y sin fraudes’ campagne gestart waarbij ook kritiek geuit wordt op het feit dat mensen met coeliakie geen enkele subsidie of financiële hulp kunnen krijgen in Spanje.

Coeliakie is een chronische darmaandoening, zich kenmerkend door een aangeboren glutenintolerantie die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies. De aandoening wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een immunologische reactie tegen een van de eiwitten van het glutencomplex. Er worden bij zo’n reactie antistoffen gevormd uit de IgA-klasse. 

Gluten is de naam voor een groep van eiwitten die voorkomen in alle granen, maar niet alle granen bevatten de gliadinefractie, die de oorzaak is van coeliakie. Rijst en maïs zijn granen die wél gluten, maar geen gliadine bevatten.

Dit jaar werd al een ander rapport gepubliceerd door de Federatie van coeliakie-verenigingen van Spanje (FACE) waarin gesproken werd over meerkosten van 845,20 euro. Volgens het FACE-onderzoek heeft een gezin met één lid met coeliakie per week 17,61 euro (28,49 – 10,88) extra kosten voor glutenvrije producten (sin gluten). Dat is 70,43 euro (113,95 – 43,52) per maand en dus op jaarbasis 845,20 euro (1.367,41 – 522,20) als men dit vergelijkt met een gezin zonder coeliakie.

Het prijsverschil tussen producten met en zonder gluten is volgens FACE voornamelijk te wijten aan de hogere kosten van grondstoffen die worden gebruikt bij de productie, de behoefte aan kwaliteitscontroles die de voedselveiligheid van het eindproduct garanderen, veranderingen in faciliteiten en apparatuur gebruikt in de productielijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.