Een plaag van ‘hybride’ konijnen verwoest gewassen in Spanje

Een plaag van ‘hybride’ konijnen verwoest gewassen in Spanje
Beeld: Canva

Een plaag van ‘hybride’ konijnen verwoest gewassen in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is het land van de konijnen want het land heeft haar naam te danken aan dit knaagdier omdat het land wat we nu kennen als Spanje bewoond werd door miljoenen ‘conejos’. Maar het lijkt erop dat de geschiedenis wordt herhaald en wat ooit normaal was is teruggekeerd. Meer dan 1.400 gemeenten in 10 autonome regio’s spreken inmiddels over een ongekende en nooit eerder geziene plaag van ‘hybride’ konijnen die gewassen verwoesten en voor een enorme economische schade zorgen.

Spaanse boeren hebben al jarenlang te kampen met de schade die de overpopulatie van konijnen aanricht in verschillende gewassen. Helaas verslechtert de situatie in plaats van te verbeteren. Dit komt door een nieuwe, onbekende plaag van ‘hybride’ konijnen, die een mix zijn van wilde en tamme konijnen. Deze dieren zijn groter, vraatzuchtiger, knaagdieren en klimmers, en hebben een grotere voortplantingscapaciteit, wat leidt tot alarmerende economische verliezen voor de boeren.

Hoewel er geen onderzoek is dat het bestaan van een ‘nieuwe soort’ bevestigt, zoals beweerd wordt door de landbouworganisatie, blijven getroffenen erop staan dat deze konijnen verschillend zijn. Ze hebben een andere kleur, zijn zwaarder en tammer. Er zijn zelfs gebieden waar ze het gewone konijn hebben verdrongen en alleen de hoogte hen tegenhoudt.

De strijd tussen boeren en hun gewasrovende roofdieren is een historisch probleem. Echter, een van de verschillen tussen deze hybride konijnen en de inheemse konijnen van de bossen is dat de laatsten traditioneel naar drogere en bergachtige gebieden trekken waar ze meer middelen hebben. Deze hybride konijnen hebben daar echter geen problemen mee en maken holen midden op de velden. Hoe meer voedsel ze hebben in de bevloeiingsgebieden en fruitboomgaarden, hoe meer schade ze veroorzaken en hoe sterker ze worden.

Voorlopig is de enige oplossing waar de producenten zich aan vastklampen, de jacht op konijnen, niet omdat ze dat willen, maar omdat het de enige mogelijke optie is. Boeren zijn teleurgesteld dat nieuwe methoden zoals gasvorming in de voortplantingsgebieden kunnen worden gebruikt om de overpopulatie van konijnen te controleren op spoorweginfrastructuur, wegen, golfbanen of luchthavens, maar nooit op landbouwgrond omdat dit niet is toegestaan. Het is niet logisch dat dit op die locaties wel kan, maar niet op landbouwgrond, terwijl de bevolkingsdruk ondraaglijk is volgens de boeren. Er worden miljoenen konijnen gedood door de jacht en het overschot moet worden gecontroleerd voordat het punt van oncontroleerbare overpopulatie wordt bereikt.

6406e3e37ce3e46f104f2a216d889613
Spanje is het land van de konijnen
Spanje heeft haar naam te danken aan de konijnen die volgens de geschiedenisboeken alleen voorkwamen op het Iberische Schiereiland.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud