Wat is het nieuwe maximale bedrag dat je bij een geldautomaat kunt opnemen in Spanje?

Wat is het nieuwe maximale bedrag dat je bij een geldautomaat kunt opnemen in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat is het nieuwe maximale bedrag dat je bij een geldautomaat kunt opnemen in Spanje?

In de moderne wereld van vandaag, waar digitale transacties, zoals met betaalapps, betaalpas of mobiele telefoon, steeds vaker voorkomen, blijft contant geld een cruciale rol spelen in de dagelijkse economie. Het opnemen van contant geld bij een geldautomaat is nog steeds een veelvoorkomende praktijk. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het maximale bedrag dat je in Spanje kunt opnemen, iets wat onlangs is veranderd.

In Spanje vormen geldautomaten een cruciale schakel tussen gebruikers en hun geld. Spanje behoort tot de landen met de meeste geldautomaten per inwoner, waardoor het voorkomt dat mensen regelmatig geld opnemen voor hun dagelijkse uitgaven. Echter, elke bank hanteert verschillende limieten voor geldopnames bij geldautomaten, wat kan variëren afhankelijk van de bank en het type rekening dat je hebt.

Banken zijn sinds kort verplicht om elke opname van contant geld boven de 3000 euro op één dag door te geven aan de belastingdienst. Aan het loket is er geen wettelijke limiet, maar de bank beslist zelf of er al dan niet een limiet wordt ingesteld en wat die limiet is. In het algemeen zijn de limieten aan het loket hoger dan die bij geldautomaten. Bovendien kan de bank je, ondanks dat het om jouw geld gaat, vragen om een ​​hoge contante opname te rechtvaardigen.

Elke bank in Spanje heeft de bevoegdheid om binnen een algemeen wettelijk kader zijn eigen opnamelimieten vast te stellen. Dit betekent dat de maximale contante opname die je per dag kunt doen, kan variëren afhankelijk van de bank. Deze verschillen zijn te wijten aan de interne risico- en veiligheidsprotocollen van elke bank. Enkele voorbeelden:

  • Banco Santander: Maximaal 3000 euro per transactie.
  • Sabadell: Maximaal 600 euro per dag.
  • BBVA, Abanca en EVO Banco: Maximaal 2000 euro per dag.
  • CaixaBank: Maximaal 1200 euro per dag.

Een van de redenen waarom banken limieten stellen aan geldopnames bij geldautomaten is veiligheid. Door limieten in te stellen, beperken banken het risico dat bij een eventuele diefstal of verlies van een betaalpas grote bedragen contant geld kunnen worden opgenomen. Op deze manier proberen banken zowel henzelf als hun klanten te beschermen tegen mogelijke financiële verliezen.

Bizum, een populaire Spaanse betaalapp zoals Tikkie in Nederland en België, heeft ook zijn eigen limieten: maximumbedrag per transactie: 1000 euro; dagelijkse limiet voor het verzenden van geld: 2000 euro; maandelijkse limiet voor het verzenden van geld: 5000 euro. Net als bij contante opnames kan elke bank deze limieten verder beperken. Enkele voorbeelden: BBVA: 500 euro per transactie voor het verzenden van geld, 1000 euro per dag; CaixaBank: 2000 euro per dag.

Ga naar de inhoud