Nieuwe 2 euro herdenkingsmunten in Spanje, België en Duitsland

De nieuwe 2 euro-herdenkingsmunten van Spanje, Duitsland en België tonen de culturele diversiteit en gedeelde geschiedenis van de EU. Ze symboliseren nationale momenten en locaties, maar ook samenwerking en eenheid tussen lidstaten. Dit is de betekenis van deze vijf nieuwe euromunten.
Beeld: via canva.com

Nieuwe 2 euro herdenkingsmunten in Spanje, België en Duitsland

In dit artikel kijken we naar de nieuwe euromunten die onlangs zijn geïntroduceerd door een aantal Europese landen, waaronder Spanje, Duitsland en België. Deze munten zijn ontworpen om belangrijke nationale plaatsen en gebeurtenissen te eren en vieren en zijn doorgaans gewilde objecten voor muntverzamelaars.

Spanje heeft dit jaar twee nieuwe euromunten uitgebracht, elk met een uniek ontwerp dat een speciaal moment of locatie in het land eert. Het eerste Spaanse euromuntstuk viert de 200ste verjaardag van de Nationale Politie (Cuerpo Nacional de Policía). Het ontwerp bestaat uit het embleem van de organisatie, wat hun toewijding aan de veiligheid van Spanje symboliseert. Het embleem op de munt herinnert aan de jarenlange inspanningen van de politie om de vrede en orde in het land te bewaren.

De andere Spaanse euromunt van dit jaar eert de Zuid-Spaanse stad Sevilla, die drie UNESCO Werelderfgoedlocaties herbergt. Een van deze locaties, de iconische Patio de Doncellas (Patio van de Jonkvrouwen) in het Real Alcázar, is afgebeeld op de munt. Met het nieuwe euromuntstuk eren de Spanjaarden de rijkdom van Sevilla’s cultureel erfgoed en verdiepen ze hun band met een stad die een cruciale rol heeft gespeeld in de Spaanse geschiedenis.

spanje 2
politie munt
Spanje brengt nieuwe 2 euromunt met daarop de Policía Nacional in de omloop
Naast de herdenkingsmunt van 10 euro, heeft de Policía Nacional ook een 2 euromunt voor regulier gebruik gekregen ter ere van het 200-jarig bestaan van Spaanse Nationale Politie. Deze nieuwe twee-euromunt is een wettig betaalmiddel in alle eurolanden.
logo1 1www.spanjevandaag.com

België

Naast Spanje heeft ook België dit jaar een nieuw twee euromuntstuk uitgebracht, deze keer ter ere van de Europese Unie en haar gezamenlijke inspanningen. De Belgische 2 euro-herdenkingsmunt viert de 25ste verjaardag van de samenwerking binnen de Economische en Monetaire Unie (EMU) van de EU. Het ontwerp, gecreëerd door kunstenares Iris Bruijns, toont 27 zwaluwen – één voor elke lidstaat van de EU. 

De keuze voor zwaluwen is veelbetekenend, aangezien deze vogels bekend staan om hun gewoonte om samen te vliegen achter een leider aan. Dit symboliseert de eenheid en samenwerking die de lidstaten van de EU nastreven in hun gezamenlijke inspanningen.

belgie

Duitsland

Duitsland heeft dit jaar al twee herdenkingsmunten uitgebracht. Een euromunt eert de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in Noord-Duitsland en toont een scène uit het Jasmund National Park. Het ontwerp toont de iconische krijtrotsen en beukenbossen van het park. Ook is er een wandelaar te zien die over de promenade langs de kust loopt.

De tweede euromunt van dit jaar is een eerbetoon aan het 175-jarig jubileum van de Frankfurter Constitutie. Dit was de eerste poging om een nationale democratische constitutie voor Duitsland op te stellen in maart 1849. Op de munt zie je vertegenwoordigers van de Nationale Vergadering die de Sint-Pauluskerk in Frankfurt binnengaan, met symbolen zoals de grondwet, een ganzenveer, de Duitse vlag en drie vrouwelijke allegorieën: Eendracht, Rechtvaardigheid en Vrijheid.

duitsland

2 euro-herdenkingsmunten

De introductie van nieuwe 2 euro-herdenkingsmunten is een jaarlijkse traditie binnen de eurozone. Elk jaar kunnen eurolanden dergelijke munten uitgeven om belangrijke nationale of Europese evenementen en locaties te vieren. Om als officiële 2 euro-herdenkingsmunt te kwalificeren, moeten de ontwerpen voldoen aan een aantal criteria die zijn vastgesteld door de Europese Commissie:

  • De munt moet voldoen aan de technische specificaties van normale 2 euro-munten wat betreft grootte, gewicht en samenstelling.
  • Het ontwerp moet een afbeelding of symbool bevatten dat verband houdt met het onderwerp van de herdenking.
  • Er mag geen tekst op de munt staan, behalve de naam van het land dat de munt uitgeeft.
  • De afbeelding moet worden omringd door de 12 sterren van de Europese vlag.
2euromunt
10x 2 euromunten die tot wel 3.000 euro waard kunnen zijn
Er zijn 2 euromunten die meer geld waard zijn en die bedragen lopen op tot wel 3.000 euro vanwege fouten of speciale edities. Een overzicht van 2 euromunten die veel geld waard kunnen zijn.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Verzamelen van euromunten

Het jaarlijks uitbrengen van nieuwe 2 euro-herdenkingsmunten heeft geleid tot een bloeiende hobby van euromunt verzamelen. Veel mensen streven ernaar een volledige set van deze bijzondere munten te bemachtigen, aangezien ze niet alleen een numismatische waarde hebben, maar ook een stuk Europese geschiedenis vertegenwoordigen.

Numismaten (muntverzamelaars) hechten grote waarde aan deze euromunten vanwege hun beperkte oplagen en unieke ontwerpen. Sommige zeldzame of vroege edities kunnen aanzienlijke bedragen opbrengen op veilingen of bij handelaren.

De jaarlijkse lancering van nieuwe ontwerpen biedt verzamelaars de mogelijkheid om hun collectie uit te breiden en meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de diverse Europese landen die deelnemen aan de euromunten serie.

Ga naar de inhoud