Spanje in top 20 van wereldlanden die bloemboeketten exporteren

via canva.com
Beeld: via canva.com

Spanje in top 20 van wereldlanden die bloemboeketten exporteren

Nederland domineerde de lijst van bloemboeketten exporterende landen, maar Spanje staat ook in de top 20 op de zeventiende plaats (in 2021 was dat nog de 15e plaats). Het aantal bloemboeketten dat Spanje in 2022 exporteerde, is echter niet te vergelijken met het Nederlandse aantal dat de lijst domineert met een export ter waarde van bijna 4,8 miljard dollar, terwijl dat in Spanje 63 miljoen dollar was volgens de lijst van World’s Top Exports.

De wereldwijde populariteit van bloemboeketten is onbetwistbaar, want deze dienen om een vriend te feliciteren, liefde te tonen aan je partner of respect te betuigen voor het overlijden van een dierbare. Het succes is zo groot dat het miljoenen bloemen, boeketten en geld over de hele wereld verplaatst. In 2022 werden wereldwijde exportcijfers voor boeketten bereikt die oplopen tot 11,1 miljard dollar.

Nederland domineerde de bloemboeketexportindustrie in 2022. In dat jaar exporteerde het tulpenland bloemboeketten ter waarde van bijna 4,8 miljard dollar, wat meer dan de helft (54%) van de wereldhandel in bloemboeketten vertegenwoordigt.

Deze dominantie komt voort uit eeuwen van werk als ’s werelds grootste bloemenproducent en het omzetten van zijn havens, zoals die van Amsterdam, in een groot handelscentrum vanwege de gunstige locatie en verbindingen met andere producenten, leveranciers en groothandelaars.

Ecuador (1 miljard dollar) en Kenia (628 miljoen dollar) zijn de volgende met belangrijke export van rozen, anjers, chrysanten en n gesneden rozen. Alles bij elkaar droegen ze bij aan 85% van de wereldhandel in bloemboeketten in 2022.

Spanje staat op de 17e plaats op deze ranglijst tussen de grootste bloemenexporteurs ter wereld, met een omzet van ongeveer 63 miljoen dollar. In 2021 stond Spanje nog op de 15e plaats met een omzet van 64 miljoen dollar.

Ondanks de uitdagingen van de inflatie, heeft de bloemboeketexportindustrie standgehouden met nieuwe strategieën, zoals de toename van online verkoop en gratis thuisbezorging. Sommige landen, waaronder Colombia en Kenia, richtten zich op het produceren van bloemen met een langere houdbaarheid, zodat ze verder konden worden verzonden.

Ga naar de inhoud