skip to Main Content
SpanjeVandaag enquête over de Nederlandse ambassade in Spanje en het paspoort verlengen
Gemeente Beuningen

SpanjeVandaag enquête over de Nederlandse ambassade in Spanje en het paspoort verlengen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Gemeente Beuningen

MADRID – Naar aanleiding van de enquête van de online community Nederlanders in het Buitenland (NIHB) en het recente artikel over de problematiek wereldwijd bij de Nederlanders om een paspoort aan te vragen of verlengen, besloten wij een eigen enquête samen te stellen maar dan alleen met betrekking op Spanje en de situatie rondom deze problematiek.

Aan de hand van tien meerkeuzevragen kun jij als SpanjeVandaag lezer en hoogstwaarschijnlijk als Nederlander die in Spanje woonachtig is, jouw mening over het systeem van paspoort en ID-kaart verlengen en aanvragen in Spanje laten weten. Zo krijgen wij een beter overzicht van de mening van de Nederlanders in Spanje die te maken krijgen met de problematiek rondom de paspoortkwestie.

Alvast bedankt voor de medewerking. De resultaten van de enquête zullen we over enkele dagen plaatsen en wie weet wellicht wel opsturen naar de Ambassade in Madrid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 39 reacties
 1. Met een retourticket van € 120,- en een uitstekende service op de Schiphol-balie vind ik het allemaal niet zo’n probleem.

 2. De ambassade moet een bus inrichten waarmee zij de provincie hoofdsteden van Spanje bezoeken bijvoorbeeld één keer per jaar.

 3. Bedankt voor het plaatsen van dit Artikel SpanjeVandaag. Ik ben de initiatiefneemster van deze enquete en de beheerder van NIHB. Ik zie dat verschillende mensen het over een ID kaart hebben. Dit is inderdaad goedkoper dan een paspoort en hiermee kun je binnen Europa reizen. Echter volgens de informatie van de ambassade moet je deze ook persoonlijk aanvragen. tenzij je een doktersverklaring hebt. Zijn er mensen die dit per post hebben kunnen doen, zonder doktersverklaring? Zou dat graag willen weten.
  En voor iedereen, graag zo veel mogelijk verspreiden!

 4. Hebben we al eens nagekeken hoeveel Nederlandse consulaten er in België zijn…… nee? Hier het antwoord….. 4….. en dat als je 2 X valt in België ben je al in Nederland. Schandalig, mensen van over de 80 jaar die zover moeten reizen, in Madrid de weg niet kennen en via internet afspraken moeten maken in een grensplaats of op Schiphol om een ID of Paspoort aan te vragen……

  1. Van die ingeslapen pennenlikkers in Den Haag kan je toch niet veel verwachten, als het hun maar goed gaat net als bij de banken. Ik ben slecht ter been maar als ik naar de bank moet dan moet ik met openbaar vervoer of een taxi, het zelfde geldt voor de geldautomaat. Het wordt overal steeds slechter ook de service van de overheid.

 5. Belachelijk dat het consulaat in Barcelona werd opgeheven.
  Barcelona: wereldstad. Hoofdstad van de economisch belangrijkste spaanse provincie Catalonië.
  De keren dat ik daar op het consulaat was moest ik altijd op mijn beurt wachten. Dus clandisie genoeg.
  Na de sluiting moest mijn id-kaart verlengd worden. Contact met die lui in Madrid opgenomen. Na goed gesprek met steekhoudende argumenten kon ik de verlening vanuit huis – 70 km noord van Barcelona – regelen.

 6. In Nederland kan een uitgeprocedeerde “Marokkaanse” asielzoeker, die bij voorbaat weet dat hij totaal niet voor asiel in aanmerking komt, 1930.- euro toucheren bij vrijwillige terugkeer naar Marokko. Echter voor een Nederlander in Spanje is geen budget! Die moeten het zelf maar uitzoeken…..

  1. Mijnheer Ubink het Consulaat in La Nucia is gesloten. De Nederlanders in Spanje hebben alleen nog maar de mogelijkheid in Spanje om naar de Ambassade in Madrid te gaan.

 7. Als Nederlander zou je het RECHT hebben op een paspoort maar het is inmiddels een plicht geworden met aal negatieve consequenties daaraan verbonden. Het zou gratis moeten zijn, betaalt uit de algemene middelen (belastingen) in plaats van ‘uit eigen zak’.
  Het is juist zoals geschreven; besparen op kosten van een ander.
  Op dit thema heb ik nog wel wat suggesties, maar ik ben geen ‘overheid’, maar een gewone sterveling met normaal verstand 🙂
  Jozef

  1. Nog even,
   de werkelijke productiekosten van een paspoort zijn nog geen € 5,23 (dit is dus drukken – papier – fotootje plakken enz.
   Het is dus business voor de ambassades.
   Ook is er een verschil in “prijs” of je het papieren boekje in Madrid of op Schiphol laat vernieuwen.
   Business is business en tel uit je winst(en)
   Jozef

 8. Een dag en nacht onderweg, 1000km heen en weer kost al gauw 300€ met de auto ,is god geklaagd dat de een zijn paspoort binnen een dag of 10 inhuis heeft terwijl de ander er gewoon 3maanden op moet wachten en geen bericht krijgt want dan weten ze er niks vanaf.Je voelt je dan een ongewenste nederlander.

  1. Helemaal mee eens Jaap.
   Wij zijn een gezin van 6…dus met kleine kinderen 5 uur heen en 5 uur terug in de auto.
   Dat doe je niet op 1 dag, dus we hebben er gelijk maar 2 nachten van gemaakt, je moet wat heh. Maar de kosten zijn bezopen duur….alleen al aan paspoorten zelf meer dan 700 euro!!!

 9. Sorry maar ik snap al of bijna toch allemaal die Nederlanders niet waarom een paspoort dat heb je enkel nodig als je buiten Europa reist en Spanje ligt binnen Europa voor degene die het niet wisten neem gewoon een id kaart de mijne heb ik op een twee weken thuis gestuurd kosten nog geen 20 euro je moet zelfs niet naar de ambassade of consulaat gewoon via internet we leven in 2018 nee ik denk dat de meeste Nederlanders de show hebben om te spreken over een paspoort hoe grappig jezelf op kosten jagen

   1. Dat kan helemaal niet, zeker niet in het buitenland.
    Men moet je namelijk in persoon kunnen identificeren en niet via interet.
    Hij zal wel via de digi-D wat hebben gedaan, maar als je die niet hebt kan je dus niet eentje aanvragen in het buitenland!
    En inderdaad, eens met de andere spreker, er zijn zeer veel mensen die wel buiten Europa gaan en zelfs binnen Europa is het niet altijd even makkelijk om met dat ding aan te komen

    1. Hangt af van welke land. Als Belg in Duitsland dat ook 5h+ verwijderd was van de Ambassade in Berlijn was het makkelijk om:

     * Formulier invullen. Passfoto enz erop.
     * Je Formulier + Oude ID kaart meesturen ( aangetekend ).
     * Na een week of 2 krijg je je nieuw ID

     Nadeel: Als je die chip op de ID kaart geactiveerd wilt hebben voor “online” toestanden, dan moet je dat in de Ambassade in Berlijn doen ( lekker dom ).

     Paspoort is dezelfde soep nat voor Belgen zoals voor de Nederlanders in Spanje. Moet je naar de Ambassade voor reizen om je “biometrische gegevens” te gaan afgeven. Foto op de spot, vinger afdrukken enz. Daar ben je idd een ganse dag aan kwijt.

     Als je “geluk” hebt, dan sturen ze een Mobiele scanner rond in Frankfurt en München maar dat kan lekker slecht uitvallen want die Mobiele Ambassades zijn enkel op bepaalde tijdstippen en pech voor je…

     Conclusie is mijn ogen is dat het de landen niet kan schelen dat hun onderdanen 3h ( in 1 richting ) of meer moeten rijden voor je Paspoort. Voor hun is het van belang dat ze je vingerafdrukken hebben.

     En weet je de beste grap? Ze nemen die af maar die biometrische gegevens ze zijn maar 7 jaar geldig ( gedurende die tijd kan je altijd een nieuw aanvragen bij verlies van je oude ). Maar wanneer je een nieuw Paspoort moet hebben na dat die 7 jaar afgelopen zijn, moet je gans die rompslomp weer doen want om 1 of andere vreemde reden veranderen je vingerafdrukken op 7 jaar en mag je geen passfoto opsturen voor je Paspoort. Te zot voor woorden…

     Moderne tijden … Als die technologie moest de boel makkelijker maken he… Blijkbaar maakt het de boel moeilijker. Nu, ik begrijp waarom ze biometrische gegevens willen maar niet hoe moeilijk ze het maken. In de praktijk kunnen ze even goed de ereconsulaten gebruiken daarvoor waar er veel meer zijn en vaak binnen het uur. Maar dat zijn geen officiële he …

  1. Hallo “IKKE”

   Waar haal je de wijsheid vandaan dat je een Nederlandse ID-kaart via internet kan bestellen voor €20……. zeker na de oorlog niet op straat geweest!!?!

 10. Ik heb mijn paspoort afgelopen jaar op Schiphol verlengd. Verliep vlot en volledig volgens afspraak. Is simpeler dan naar Madrid reizen, je kunt het combineren met familiebezoek of iets dergelijks, eens in de tien jaar.

 11. Behalve het schandalige bedrag voor het paspoort, kwamen daar ook nog de kosten bij voor de reis, verblijf en eten.

 12. Voor buitenlanders m.n. het merendeel gelukzoekers die in NL aankomen is niets te gek. Vrije kost en inwoning, GRATIS ZORG , inkomen en tenslotte een geheel ingericht huis op onze kosten. Daarom kunnen wij als Nederlander in het buitenland BARSTEN nietwaar. Pure discriminatie !

 13. Het is werkelijk van de gekke dat ze om te bezuinigen ons verplichten om voor een paspoort naar Madrid te moeten.
  Bovendien wonen bijna alle Nederlanders aan de kust en zeker niet in de buurt van Madrid.
  Voor het verbouwen van die zooi in den Haag hebben ze wel miljoenen over.

  1. En wat dacht je van al die assielzoekers. Wordt meer aandacht en geld aan besteed dan aan ons Nederlanders. Met dank aan dat kleine pedante mannetje Timmermans die ons destijds bij het grof vuil heeft gezet. Wees eens verstandig Timmermans en draai via het EU parlement deze hufterige beslissing terug.

 14. Ik heb geen geldig paspoort meer alleen maar een ID kaart. Vindt het te duur om beide te hebben. Ze weten in Nederland precies waar ik zit te zien aan de blauwe brieven en de brieven van het CAK.

  1. Beste Harm, als je meer dan 180 dagen per jaar in Spanje woont zou je dus geen blauwe enveloppen meer moeten krijgen. Je bent dan namelijk in Spanje belasting plichtig en dient dus hier je aangifte te doen.
   Maar wat velen doen is zich nooit uitschrijven uit Nederland omdat ze daar nog alle belasting voordelen plukken en meer van dat soort voordeeltjes niet willen missen, dat die illegaal is, daar hebben we het maar even niet over…..men spreekt altijd over de asielzoekers die misbruik maken van de NL maatschappij maar je wilt niet weten hoeveel Nederlanders die toch echt zetel hebben in het buitenland, nog altijd gebruik, misbruik maken van de voordeeltjes vanuit Nederland

   1. Beste Juan74,
    Deze keer kan ik het hartgrondig met je eens zijn. En dan vooral zoals jij aangeeft over die Nederlanders die, zoals jij zegt, misbruik maken van de voordeeltjes vanuit Nederland. Dus van beide kanten enkel de voordelen willen hebben.
    Ik erger mij ook aan het gemak waarop zij kritiek hebben op de gevolgen van de politieke besluitvorming in Nederland. Wij vonden toch dat de Overheid op haar diensten moest bezuinigen?
    Ik woon nu al meer dan 7 jaar in Spanje, ben getrouwd met een Spanjaard, uitgeschreven uit Nederland (wat dus vele Nederlanders die hier bijna het hele jaar wonen niet doen) maar ben zowel in Nederland (ABP pensioen) als in Spanje (AOW) belastingplichtig. Daarnaast betaal ik mijn verplichte zorgverzekering (cak) berekend via mijn wereldinkomen. Tot nog toe heb ik niet de indruk dat ik teveel, dan wel dubbel betaal. Dus ik begrijp al die klagers niet. En ja, ik vond het ook niet leuk om er achter te komen dat ik om voor de Nederlandse parlementsverkiezingen te kunnen stemmen, een geldig paspoort nodig had. Dus heb ik van de nood een deugd gemaakt en heb enkele dagen in Madrid vakantie gevierd. Tja, wel wat duur maar ik denk dat de meeste Nederlanders die het zich kunnen veroorloven om hier te wonen niet direct armlastig zijn.
    De zonzijde heeft ook een schaduwzijde zou ik tegen dat klagerige Nederlandse volkje willen zeggen. Accepteer gewoon de gevolgen van de keuze die je maakt.
    Ik vind het overigens wel jammer dat ik, hoewel belastingplichtig in Spanje, niet voor de parlementsverkiezingen in Spanje mag stemmen (natuurlijk wel voor de gemeenteraadsverkiezingen).

    1. En weer zo’n bijdehand die het denkt te weten.
     Ja, velen van ons vinden dat de overheid op haar diensten kon en kan bezuinigen. Maar deze maatregel was veel te rigoureus. In een land als Spanje had men minstens 2 a 3 consulaten door kunnen laten gaan met de uitgifte van paspoorten.
     Dat er Nederlanders bestaan die misbruik willen maken van mogelijke voordelen wil nog niet zeggen dat de rest, die zich duidelijk wél aan de regels houden, dan geen kritiek mag hebben. Dat jij ze niet begrijpt is een heel ander verhaal, maar wordt wel duidelijk door je resterende opmerkingen.
     Vooral mensen die hier al lang wonen zijn er soms erg op achteruit gegaan. Pensioenen worden al zo’n 10 jaar niet meer geïndexeerd, maar de Spaanse inkomstenbelasting is wel fiks omhoog gegaan in diezelfde periode. Er zijn dus onderhand behoorlijk wat mensen die het krap hebben, maar vooral niet mogen klagen. Als je eens beter zou lezen, zijn het vooral de mensen die moeite met het reizen hebben die hier klagen. En dit komt veelal door lichamelijk ongemak op hun leeftijd.
     Maar blijkbaar heb jij niet zoveel op met het “Nederlandse volkje” en voel jij je daarboven verheven, omdat jij je wel een paar dagen vakantie in Madrid kunt veroorloven!?

   2. Klopt niet Juan74, want bijvoorbeeld alle ambtenarenpensioenen mogen door Nederland worden blijven belast en zo zijn er nog wel een aantal zaken in het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje vastgelegd. Je te snelle en zeer oppervlakkige conclusie over Nederlanders die maar voordelen willen plukken is bijzonder kortzichtig en stuitend.

    1. Is dat zo Jaap?
     Jij vind het dus normaal dat mensen die hier al jaren wonen en werken, nog altijd in NL staan ingeschreven en zo ONTERECHT kinderbijslag pakken, zorgtoeslagen vangen en meer van dat soort fraais. Die nog een huis daar hebben, verhuren en ook nog de hypotheekrenten aftrekken, wat dus niet mag, want het is niet je hoofdverblijf!

     Ik lees al jou commentaren en snap heel goed dat er zat mensen zijn die het goed doen, dat er ook zat mensen zijn die niet kunnen reizen en daarvoor komen de teams van de ambassade dus elk jaar naar de regio´s toe.

     Maar als al die mensen die dus BEWUST fraude plegen daar nu eens mee op zouden houden, dan zou men van de miljoenen die daarmee onterecht in deze mensen hun zakken verdwijnen, de overheid wellicht weer meer consulaten kunnen openen.
     En ik doelde overigens met name op de mensen die wel tegen de asielzoekers aantrappen, maar zelf net zo fout zijn door hier in Spanje te wonen en nog enorme bedragen per jaar uit Nederland krijgen waar ze geen recht op hebben.
     Met de bedragen die daarin omgaan hadden ze ook je pensioen netjes kunnen indexeren denk ik zo.

     En is het echt zo erg, ja dat is echt zo erg. in een groepje van zeg 40 Nederlandse stellen die ik ken hier in de regio, misbruikt zeker de helft van die mensen de wetgeving en vooral de mazen daarin. Aangezien ik zelf netjes ben uitgeschreven al meer dan 11 jaar en ingeschreven ben in Spanje, juich ik het dan ook van harte toe dat men nu eindelijk vol gas gaat met het uitwisselen van alle gegevens van mensen, dus ook over huizen, inkomen, belastingen etc.

     Laten we hopen dat met de besparingen die daarmee vrij komen, men weer eens de ogen opent in Den Haag en ook oog heeft voor Nederlanders in het buitenland! Want ook ik vind het bezopen hoeveel geld het simpel verlengen van een paspoort kost.
     Of mensen het zich nu kunnen veroorloven of niet en er zijn er zat die dat niet kunnen denk ik…het is veel te duur en veel te omslachtig.
     Zoals ik hierboven schreef, voor 6 personen was ik dik 700 euro kwijt, plus diesel kosten, 3 dagen dat ik niet goed door kon werken, verblijfkosten en alles, denk bij elkaar toch snel 1500 euro als het niet meer is geweest.

     Dus sorry Jaap,jij mag je mening hebben, maar volgens mij valt het wel mee met mijn kortzichtigheid….en stuitend, ach als je dat al stuitend vond….dan heb je nog maar weinig mee hoeven maken in je leven kennelijk.

 15. Het is een schandelige behandeling van de nederlandse overheid eigenlijk een totale minachting of je moet naar Madrid ca 1000 km heen en terug vanaf de Costa Blanco of naar nederland en als je daar geen goede afspraak maakt dan kan je gewoon weer terug vliegen wat ik onlangs heb meegemaakt

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken