Tramverbinding Alicante-Benidorm door nieuwe tunnel

Tramverbinding Alicante-Benidorm door nieuwe tunnel
Beeld: Diario Información

Tramverbinding Alicante-Benidorm door nieuwe tunnel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De TRAM van Alicante gaat sinds afgelopen vrijdag op de route naar de stranden, El Campello en Benidorm via de nieuwe Serra Grossa tunnel. Het gaat om een traject van 1,4 km dat 30 miljoen euro heeft gekost en waarmee eindelijk na 8 jaar bouwen en problemen een betere en snellere tramverbinding waarheid is geworden.

De ‘túnel de la Serra Grossa’ is 1.477 meter lang en bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, onder de Serra Grossa berg. Deze nieuwe tunnel heeft de regionale overheden ruim 30 miljoen euro gekost maar verbetert de verbindingen tussen Alicante, Albufereta, Playa de San Juan en El Campello en de tren-TRAM naar Benidorm aanzienlijk.

In december werd reeds een van de twee sporen geopend voor het tramverkeer maar sinds afgelopen vrijdag zijn beide sporen opengesteld. Deze route door de tunnel zal gebruikt worden voor de TRAM vanaf het station bij de Plaza de Luceros in Alicante richting Playa de San Juan (L4), de TRAM naar El Campello (L3) en de TRAM naar Benidorm (L1). Ook de succesvolle verbinding tussen Alicante en San Vicente (L2) zal indirect een voordeel hebben aangezien deze lijndienst afhankelijk is van het aantal trams van de overige lijnen.

Door het in gebruik nemen van de nieuwe tunnel is er drie kilometer vrijgekomen langs de kust omdat de tram niet meer over het oude spoor zal rijden maar door de tunnel (dus niet meer langs de kust). Hierdoor kan de gemeente Alicante eindelijk een belofte die 30 jaar geleden werd gedaan om de boulevard te verlengen waarmaken.

De werkzaamheden aan de tunnel begonnen in 2010 maar werden drie jaar later in 2013 officieel stilgelegd vanwege gebrek aan financiële middelen tijdens de crisis. In totaal heeft de tunnel 29,9 miljoen euro gekost.

In 2019 viert de Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana ofwel de regionale spoorwegmaatschappij van de Comunidad Valenciana haar 15-jarig bestaan wat betreft de ingebruikname van de TRAM tussen het station Puerta del Mar in Alicante en El Campello.

Gedurende de afgelopen 15 jaar hebben 79,8 miljoen mensen gebruik gemaakt van de trams en treinen. Op dit moment heeft de FGV drie tramlijnen en een tren-TRAM. Daarnaast heeft de FGV ook een dieseltrein op het traject Benidorm naar Denia waarvan 12,6 miljoen mensen gebruik van hebben gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.