Tramverbinding Alicante-Benidorm door nieuwe tunnel

Oeps ... foto ontbreekt!

Tramverbinding Alicante-Benidorm door nieuwe tunnel

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De TRAM van Alicante gaat sinds afgelopen vrijdag op de route naar de stranden, El Campello en Benidorm via de nieuwe Serra Grossa tunnel. Het gaat om een traject van 1,4 km dat 30 miljoen euro heeft gekost en waarmee eindelijk na 8 jaar bouwen en problemen een betere en snellere tramverbinding waarheid is geworden.

De ‘túnel de la Serra Grossa’ is 1.477 meter lang en bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, onder de Serra Grossa berg. Deze nieuwe tunnel heeft de regionale overheden ruim 30 miljoen euro gekost maar verbetert de verbindingen tussen Alicante, Albufereta, Playa de San Juan en El Campello en de tren-TRAM naar Benidorm aanzienlijk.

In december werd reeds een van de twee sporen geopend voor het tramverkeer maar sinds afgelopen vrijdag zijn beide sporen opengesteld. Deze route door de tunnel zal gebruikt worden voor de TRAM vanaf het station bij de Plaza de Luceros in Alicante richting Playa de San Juan (L4), de TRAM naar El Campello (L3) en de TRAM naar Benidorm (L1). Ook de succesvolle verbinding tussen Alicante en San Vicente (L2) zal indirect een voordeel hebben aangezien deze lijndienst afhankelijk is van het aantal trams van de overige lijnen.

Door het in gebruik nemen van de nieuwe tunnel is er drie kilometer vrijgekomen langs de kust omdat de tram niet meer over het oude spoor zal rijden maar door de tunnel (dus niet meer langs de kust). Hierdoor kan de gemeente Alicante eindelijk een belofte die 30 jaar geleden werd gedaan om de boulevard te verlengen waarmaken.

De werkzaamheden aan de tunnel begonnen in 2010 maar werden drie jaar later in 2013 officieel stilgelegd vanwege gebrek aan financiële middelen tijdens de crisis. In totaal heeft de tunnel 29,9 miljoen euro gekost.

In 2019 viert de Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana ofwel de regionale spoorwegmaatschappij van de Comunidad Valenciana haar 15-jarig bestaan wat betreft de ingebruikname van de TRAM tussen het station Puerta del Mar in Alicante en El Campello.

Gedurende de afgelopen 15 jaar hebben 79,8 miljoen mensen gebruik gemaakt van de trams en treinen. Op dit moment heeft de FGV drie tramlijnen en een tren-TRAM. Daarnaast heeft de FGV ook een dieseltrein op het traject Benidorm naar Denia waarvan 12,6 miljoen mensen gebruik van hebben gemaakt.

Ga naar de inhoud