Slechts 14 procent van alle verzorgingshuizen in Spanje wordt beheerd door de overheid

Slechts 14 procent van alle verzorgingshuizen in Spanje wordt beheerd door de overheid
Beeld: via canva.com

Slechts 14 procent van alle verzorgingshuizen in Spanje wordt beheerd door de overheid

Het bieden van goede zorg voor onze ouderen is een verantwoordelijkheid die we als samenleving moeten dragen. Met de vergrijzing van de bevolking neemt de vraag naar kwalitatieve verzorgingstehuizen toe. Het is daarom van cruciaal belang dat er inzicht is in de huidige situatie. Recent werd het eerste officiële onderzoek gepubliceerd over verzorgingshuizen in Spanje.

De publicatie van de eerste Censo de Centros Residenciales de Servicios Sociales in Spanje is een belangrijke stap voorwaarts. Deze census, die gegevens uit 2022 bevat, biedt waardevolle inzichten in de staat van de verzorgingstehuizen in het land. Het hele rapport is HIER (PDF) in het Spaans te lezen.

De belangrijkste bevindingen van de census zijn dat van de 6831 verzorgingstehuizen in Spanje, 76% gericht is op ouderen, 21% gericht is op mensen met een beperking en minder dan 3% gericht is op beide groepen. Wat uit de cijfers ook opvalt, is dat slechts 14% van de verzorgingstehuizen voor ouderen door de overheid wordt beheerd (632 verzorgingshuizen in heel Spanje). Bij de tehuizen voor mensen met een beperking is 80% in private handen en slechts 20% publiek.

Het merendeel van de verzorgingshuizen voor ouderen (27%) biedt ruimte aan 26 to 50 ouderen, gevolgd door verzorgingshuizen tot 25 ouderen (19%), die van 51 tot 75 ouderen (18%), gevolgd door de verzorgingshuizen met plaats aan 76 tot 100 ouderen (13%) en die van 101 tot 125 ouderen (8%). Ongeveer 15% van de verzorgingshuizen in Spanje biedt plaats aan 126 tot meer dan 200 ouderen.

De cijfers laten ook zien waar de meeste 80-plussers woonachtig zijn in Spanje.  In totaal heeft Spanje meer dan 2,86 miljoen ouderen van 80 jaar of ouder waarvan een groot deel woont in Catalonië (453.000), Andalusië (420.000), Madrid regio (370.000), Valencia regio (288.000), Galicië (237.000) en Castilië en León (218.000).

De cijfers tonen aan dat ouderenzorg vooral in private sector ligt, wat meteen zorgt voor vragen over betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze private verzorgingscentra. Werkgevers in de zorgbranche prijzen de transparantie van de onderzoeksgegevens, benadrukken uitdagingen en pleiten voor samenwerking tussen publieke en private sector.

Hoewel de volkstelling een belangrijke stap voorwaarts is, is er ook kritiek geuit op de vertraging in de publicatie van de gegevens. Een van de grootste bezwaren is dat de gegevens uit 2022 komen en dus al verouderd zijn op het moment van publicatie. In een sector die snel verandert, is actuele informatie van cruciaal belang voor beleidsmakers en belanghebbenden.

Om te voorkomen dat deze vertragingen in de toekomst optreden, pleiten veel partijen voor jaarlijkse updates van de census. Hierdoor kan er sneller gereageerd worden op veranderingen in de sector en kan het beleid tijdig aangepast worden. Het is van essentieel belang om openbare cijfers over de staat van verzorgingshuizen te hebben voor een transparante en effectieve aanpak van de uitdagingen waar we voor staan.

Regio’s

Uit de onderstaande tabel die uit het onderzoeksrapport is gehaald, is af te leiden waar de meeste verzorgingshuizen te vinden zijn in Spanje. In de eerste kolom staan de autonome regio’s in het Spaans vermeld, in de tweede kolom staan de verzorgingshuizen voor ouderen, in de derde kolom de verzorgingshuizen voor mensen met een beperking, in de vierde kolom de verzorgingshuizen die gericht zijn op ouderen en mensen met een beperking en in de vijfde kolom het totaal aantal verzorgingshuizen.

Catalonië heeft bij verre de meeste verzorgingshuizen voor ouderen met een totaal van 1023, gevolgd door Castilië en León met 654, Madrid regio met 469, Andalusië met 427, Castilla-La Mancha met 411, Galicië met 345, Baskenland met 321 en de Valencia regio met 321 verzorgingshuizen voor ouderen.

tabel
Ga naar de inhoud