Een honderdtal grienden-dolfijnen voor de kust van de Costa Brava (video)

Een honderdtal grienden-dolfijnen voor de kust van de Costa Brava (video)
Beeld: Voorbeeldfoto / Wikimedia

Een honderdtal grienden-dolfijnen voor de kust van de Costa Brava (video)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Het is iets dat men niet elke dag kan zien maar het is dit keer gelukt om een groep van zo’n honderd dolfijnen vast te leggen op video. Het gaat om grienden of in het Spaans ‘delfines calderón’ en in het Latijns ‘Globicephala’ die werden gespot voor de kust van Begur aan de Costa Brava.

Nog niet zo lang geleden moesten de politie en diverse omstanders een gestrande Dolfijn van Cuvier walvis redden op een strand van de Delta Ebro in het zuiden van de provincie Tarragona. Maar in dit geval hoefde er geen redding plaats te vinden en kon de persoon die de video opnames maakte alleen maar genieten van het beeld en ook het geluid van de dolfijnen.

Vanwege de corona-crisis is er minder activiteit op het water in de Middellandse Zee en blijkbaar werden de grienden daardoor aangetrokken door zich dicht bij de Catalaanse kust te begeven. 

Het ging volgens de krant om zo’n honderd jonge en oudere ‘delfines calderón’ die niet alleen rustig naast de zeilboot zwommen maar ook een heel arsenaal aan geluiden produceerden. Geniet van de onderstaande video.

De grienden (Globicephala) vormen een geslacht uit de familie der dolfijnen (Delphinidae). Tot dit geslacht behoren twee soorten, de gewone griend (Globicephala melas) en de kleinere Indische griend (Globicephala macrorhynchus), en ze behoren tot de grootste soorten dolfijnen.

De kop is bolvormig met een lichtelijk uitstekende bovenlip. De rest van het lichaam is stevig. De grienden zijn zwart op de rug en de flanken. De buik van de griend is grijs, die van de Indische griend voornamelijk zwart. Op de kin zit een ankervormige, grijze vlek. De flippers zijn lang en sikkelvormig en de rugvin is vrij laag met een brede basis. 

De gewone griend heeft ietwat langere flippers dan de Indische griend. Ook heeft de gewone griend meer tanden. Mannetjes in dit geslacht worden groter dan vrouwtjes. Mannetjes worden 4,5 tot 7,6 meter lang en 2500 tot 3500 kilogram zwaar, vrouwtjes 3,3 tot 5,6 meter lang en 1300 tot 2500 kilogram zwaar.

Ga naar de inhoud