Boerenprotest bij grensovergangen Spanje en Frankrijk op 3 juni gaat door

Boerenprotest bij grensovergangen Spanje en Frankrijk op 3 juni gaat door
Beeld: ai-beeld / redactie

Boerenprotest bij grensovergangen Spanje en Frankrijk op 3 juni gaat door

Op 3 juni 2024 vindt er een actiedag plaats in Spanje en Frankrijk, waarbij boeren en andere belanghebbenden in de agrarische sector de grensovergangen tussen beide landen willen blokkeren. Deze actiedag is het resultaat van maandenlange voorbereiding en samenwerking tussen verschillende boerenorganisaties en vakbonden.

De actiedag is bedoeld om de aandacht te vestigen op de moeilijke situatie waarin de agrarische sector zich bevindt. De boeren eisen onder andere betere prijzen voor hun producten, minder bureaucratie en strenge regels, en meer ondersteuning van de overheid. Door de grensovergangen te blokkeren, hopen de boeren de politiek en de samenleving te dwingen om hun eisen serieus te nemen.

De aangekondigde 24 uur sluiting van de grensovergang tussen Spanje en Frankrijk op maandag 3 juni 2024 is een historische en ongekende stap in de strijd van de boeren. Deze massale protestactie zal de circulatie tussen de twee landen grotendeels stilleggen, van Irún in het Baskenland tot Le Perthus (FR) en La Jonquera (ES) in Catalonië.

De sluiting van de grensovergangen zal een enorme impact hebben op het grensverkeer tussen Spanje en Frankrijk. Vrachtwagens, personenauto’s en ander verkeer zullen gedurende minstens 24 uur niet kunnen passeren, waardoor het handelsverkeer en het verkeer van en naar beide landen ernstig verstoord zal worden.

De actiedag op 3 juni wordt georganiseerd door een breed samenwerkingsverband van boerenorganisaties en vakbonden, zowel in Spanje als in Frankrijk. In Spanje zijn dit onder andere de organisaties Revolta Pagesa en Unaspi (Unión de Asociaciones del Sector Primario Independientes). In Frankrijk zijn het onder andere de Confédération Paysanne en de Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA).

Deze organisaties hebben maandenlang samengewerkt om de actiedag tot een succes te maken. Ze hebben de logistiek geregeld, de communicatie verzorgd en ervoor gezorgd dat er voldoende boeren en andere deelnemers waren om de grensovergangen effectief te kunnen blokkeren.

Ga naar de inhoud