In welke Spaanse stad staan de meeste files?

In welke Spaanse stad staan de meeste files?
Beeld: via canva.com

In welke Spaanse stad staan de meeste files?

Verkeersopstoppingen maken deel uit van het dagelijkse verkeer, vooral tijdens de spitsuren op werkdagen, wanneer mensen naar hun werk of naar huis gaan. Grote steden met een hoge bevolkingsdichtheid en een groot aantal voertuigen op de weg hebben het meest te lijden onder files en verkeersopstoppingen.

Hoewel ze bijna gelijk zijn, zijn de files in Barcelona niet hetzelfde als die in Madrid. Volgens de TomTom Traffic Index, een onderzoek dat het verkeer in verschillende steden analyseert, is er een klein verschil tussen de files in Madrid en Barcelona.

In Barcelona zijn de verkeersopstoppingen ofwel erger ofwel komen ze vaker voor, aangezien de inwoners en bestuurders gemiddeld 51 uur per jaar in het verkeer vastzitten. Aan de andere kant bedraagt deze tijd in Madrid 48 uur: er is niet veel verschil, maar het blijft iets lager. Desalniettemin brengen bestuurders in beide steden twee dagen door in hun voertuig en vast in het verkeer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de trend om buiten de stad te parkeren en het reizen per auto te combineren met andere vormen van mobiliteit, zoals intermodaal vervoer, groeit.

Er is ook gekeken naar Nederland waar Rotterdam op de eerste plaats staat met gemiddeld 42 uur gevolgd door Nijmegen met 40 uur, Haarlem met 39 uur en Amsterdam met 34 uur per jaar. In België staat Brussel bovenaan de lijst met maar liefst 91 uur per jaar gevolgd door Antwerpen met 54 uur en Luik met 39 uur per jaar.    

Volgens de website Parclick is de oplossing voor files het multimodale gebruik van parkeerplaatsen in combinatie met het openbaar vervoer. Sterker nog, ze bevestigen dat de trend is dat steeds meer mensen ervoor kiezen om buiten de stad te parkeren en dit te combineren met andere mobiliteitsopties om zich te verplaatsen.

In Barcelona kiest 46% van de bevolking voor het openbaar vervoer als vervoermiddel. De volgende optie is het gebruik van een eigen voertuig, met 30%, en 22% kiest ervoor om te voet, per fiets of per elektrische step te reizen. In Madrid kiest ook 46% ervoor om met het openbaar vervoer te reizen, maar het percentage mensen dat een eigen voertuig kiest, is 38%. Tot slot kiest in Madrid 13% ervoor om te voet, per fiets of per step te reizen.

Ga naar de inhoud