Op zoek naar een nieuw leven in een Spaans dorp? Vraag het aan de ‘headhunters’ van landelijke projecten

Op zoek naar een nieuw leven in een Spaans dorp? Vraag het aan de ‘headhunters’ van landelijke projecten
Beeld: Hola Pueblo / web

Op zoek naar een nieuw leven in een Spaans dorp? Vraag het aan de ‘headhunters’ van landelijke projecten

Voor wie altijd al droomde van een professioneel leven op het Spaanse platteland, heeft Hola Pueblo misschien wel een oplossing. Het project heeft 133 succesvolle casussen op haar naam staan van stadsbewoners die de stad achter zich lieten en op het platteland hun heil vonden. Van een therapiecentrum met paarden tot een camping in de wijde natuur.

Ook al typeert vooral de leegloop het Spaanse platteland, zijn er toch ook mensen die op zoek gaan naar een nieuw leven in de kleinste dorpen. Zo bijvoorbeeld Laura Furones. De jonge psychologe verliet megapolis Madrid en koos voor het kleine dorpje San Martin de Torres (Léon). Ze begon er een centrum waar ze met paardentherapie aanbiedt. Maar hoe slaagde deze jonge psychologe er in haar leven 180 graden te draaien in amper een paar maanden tijd? Hand in hand met Hola Pueblo.

Hola Pueblo is een werkplatform dat sinds 2019 bijstand verleent aan ondernemers, en dan meer bepaald aan ondernemers die voor het platteland kiezen. Ze doen dat door mee het contact te faciliteren met de lokale gemeentebestuurders en de buurtbewoners. Aan de hand van een persoonlijke mentor worden kandidaten begeleid gedurende het hele proces. Furones verhuisde samen met haar man en hun kindje van twee jaar.

Ook voor Eva Hernández was Hola Pueblo de reddende engel. Zij lieten Guipúzcoa achter zich voor een nieuw leven in het pittoreske Lumbrales in Salamanca. Hernández begon er een camping in het mooie Arribes del Duero. De camping heeft ook een hondenverblijf en binnenkort komen er een bar en een restaurant.

Hola Pueblo benadrukt het belang van hun dienst die veiligheid, begeleiding en het contact met de dorpen omhelst. Het project focust vooral op mensen die ook effectief leven in het dorp zullen brengen en er wortels zullen uitwerpen. Meestal gaat het om jonge mensen die ook kinderen meebrengen. Hola Pueblo droeg via haar 133 deelnemers een graantje bij aan de herbevolking van het Spaanse platteland.

holapueblo
Platform Holapueblo zoekt nieuwe inwoners voor 100 dorpen in het Spaanse platteland
Het platform Holapueblo draagt bij aan het oplossen van twee belangrijke uitdagingen in landelijke gebieden in Spanje door de economische activiteit in dorpen te stimuleren en het voorzien van passende huisvesting.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud