Buitengrenzen EU en Spanje open maar niet voor iedereen (UPDATE)

Buitengrenzen EU en Spanje open maar niet voor iedereen
Beeld: 123rf

Buitengrenzen EU en Spanje open maar niet voor iedereen (UPDATE)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag 1 juli gaan de zogenaamde buitengrenzen van de Europese Unie open. De binnengrenzen, dus tussen de verschillende EU-landen, zijn op 21 juni opengegaan in Spanje en in andere landen op 15 juni of eerder. Gedurende weken hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen vergaderd om een lijst samen te stellen van inwoners uit landen die welkom zijn. Er zijn echter ook veel landen voor wie de grenzen nog gesloten blijven.

UPDATE: Uiteindelijk heeft Spanje ervoor gekozen om de grenzen voor 15 niet EU-landen op zaterdag 4 juli te openen. Daarbij gaat het om Thailand, Australië, Canada, Zuid-Korea, Japan, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Tunesië en Uruguay. Reizigers vanuit Marokko, Algerije en C¡hina zijn vooralsnog niet welkom. Meer info lees je HIER.

De grenzen voor de EU-landen onderling zijn in Spanje op zondag 21 juni opengegaan maar van het internationale reisverkeer is in Spanje nog niet veel te merken. Veel inwoners van de Europese Unie hebben waarschijnlijk besloten om deze zomer in eigen land te blijven voor de vakantie.

Op woensdag 1 juli gaan echter alle grenzen open en mogen ook reizigers uit andere landen dan die bij de EU horen Spanje binnenkomen. Maar dat geldt niet voor iedereen want er zijn landen van waaruit men nog niet mag en kan reizen naar Spanje. Die lijst is in feite voor alle EU-landen hetzelfde waarmee de buitengrenzen van de Europese Unie gecontroleerd en geleidelijk open gaan.

Het gaat om reizigers uit: Thailand, Australië, Canada, Zuid-Korea, Japan, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Tunesië, Uruguay, Marokko, Algerije en China. 

In de laatste drie gevallen (Marokko, Algerije en China) is dat afhankelijk van een wederkerigheid, dat wil zeggen dat als de Europeanen naar deze landen mogen reizen, de reizigers uit Marokko, Algerije en China ook weer naar de Europese Unie en dus ook Spanje mogen reizen.

Reizigers uit diverse grote landen zoals de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië en de meeste Latijns-Amerikaanse landen die door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd worden als het wereldwijde epicentrum van de huidige pandemie zullen Spanje vanaf 1 juli nog niet mogen binnenkomen. Dat geldt niet voor Cuba, Costa Rica, Nicaragua en Venezuela wiens reizigers wel welkom zijn. De definitieve lijst moet nog worden samengesteld.

De EU sloot op 16 maart de grenzen voor alle landen die niet bij de Europese Unie horen. Dat zou in eerste instantie voor 30 dagen zijn maar de sluiting van de buitengrenzen werd meerdere keren verlengd en wordt dus op 1 juli voor diverse landen opgeheven.

Ga naar de inhoud