Supermarkten in Spanje willen een verlaagde BTW om prijsstijgingen te voorkomen

Supermarkten in Spanje willen een verlaagde BTW om prijsstijgingen te voorkomen
Beeld: Canva

Supermarkten in Spanje willen een verlaagde BTW om prijsstijgingen te voorkomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Iedereen wil aan de BTW of in het Spaans IVA sleutelen en alle sectoren vragen om tijdelijke verlaging van de belasting over de toegevoegde waarde of omzetbelasting. Deze IVA of ‘impuesto sobre el valor añadido’ geldt ook voor de artikelen in de supermarkten en de supermarktsector in Spanje vraagt nu om een tijdelijke BTW-verlaging om te voorkomen dat de sector noodgedwongen de prijzen moet verhogen.

De Spaanse regering heeft afgelopen zaterdag nog een BTW-verlaging voor de elektriciteit van 10% naar 5% aangekondigd wat de tweede verlaging is omdat de BTW normaal gesproken 21% is. Maar de supermarkten in Spanje merken ook dat de prijzen stijgen en dat er minder gekocht wordt. Daarom wil de sector dat de BTW in de ‘supermercados’ tijdelijk ook verlaagd wordt.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de inwoners van Spanje minder kopen in de supermarkten maar dat de uitgaven wel met 6,8% zijn gestegen vanwege duurdere producten. In twaalf maanden tijd zijn veel producten in de supermarkten met 11% in prijs gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht. Hierdoor geven Spaanse huishoudens gemiddeld 500 euro per jaar meer uit aan hun boodschappen.

Daarom vraagt de ‘Asociación Española de Distribuidores, Autoservicios y Supermercados’ om een tijdelijke verlaging van de BTW op bepaalde producten. Op die manier kan de inflatie voorkomen worden, wordt het goederenvervoer gegarandeerd en kunnen de energieprijzen in bedwang worden gehouden om zo de kostenstijgingen te beperken.

prijzen
Het boodschappenmandje in Spanje kost nu jaarlijks zeker 500 euro meer
Volgens de Spaanse Vereniging van Consumenten (OCU) kost meer dan 80 procent van de supermarkt artikelen meer dan vorig jaar wat minstens 500 euro aan extra kosten is bij het doen van boodschappen.
icoon2022www.spanjevandaag.com

IVA/BTW in Spanje

De BTW of IVA in het Spaans is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. Deze belasting wordt geheven op de verkoopprijs van een product in elke stap van het productie- of distributieproces (bronbelasting), met verrekening van de door de producent of distributeur betaalde belasting. Uiteindelijk wordt de BTW betaald door de consument en door niet-BTW-plichtige organisaties.

Sleutelen aan de BTW klinkt logisch maar ten eerste zijn daar Europese regels voor en kan dat niet zomaar. Ten tweede is de BTW of IVA een grote bron van inkomsten voor de Spaanse overheid waarmee dus weer andere kosten betaald kunnen worden. In 2021 haalde Spanje 14,5% meer IVA op en steeg dat bedrag naar 72,5 miljard euro wat 32,4% van de inkomsten van de staatskas is.

Spanje heeft in feite drie verschillende BTW-percentages: 21% (general); 10% (reducido) en 4% (superreducido). De algemene 21% BTW geldt in feite op praktisch alle goederen en diensten zoals kleding, elektriciteit (nu dus tijdelijk verlaagd), telecom, brandstof, auto’s, elektrische apparatuur etc. Daar zijn twee uitzonderingen op, de 10% en 4%. 

De verlaagde 10% BTW geldt onder andere voor personenvervoer, nieuwe woningen, water, farmaceutische producten, dierenartsen en medicijnen voor dieren, kompressen en tampons, bloemen en planten en de horeca. De super verlaagde 4% BTW geldt voor onder andere verse producten zoals vlees, vis, groente en fruit, kaas, brood, eieren en boeken, tijdschriften, kranten, geneesmiddelen, alles wat met handicap te maken heeft zoals rolstoelen, prothesen, reparatiediensten en huren etc.

Ga naar de inhoud