Meest gestolen artikelen tijdens de zomer in Spanje

Meest gestolen artikelen tijdens de zomermaanden in Spanje
Beeld: via canva.com

Meest gestolen artikelen tijdens de zomer in Spanje

Bruiningslotions, condooms en alcoholische drankjes voeren de lijst aan van meest gestolen goederen tijdens de zomer, volgens een onderzoek van Checkpoint Systems. In de top 5 staan ook nog zonnebrandcrèmes en ijsjes. Het bedrijf stelt dat diefstallen in de zomerperiode goed zijn voor bijna 1% van de geregistreerde verkopen van winkels, wat zorgt voor een verlies van 590 miljoen euro.

Uit gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat bijna 27% van alle diefstallen in Spanje tijdens de zomer plaatsvindt. In 2023 bedraagt het aantal gevallen in het derde kwartaal zelfs meer dan 170.000. Daarnaast was er afgelopen zomer een stijging van bijna 25% in het aantal diefstallen, en experts voorspellen dat deze stijgende trend zich dit jaar kan herhalen.

Checkpoint Systems heeft na enquêtes onder meer dan 17.000 Spaanse winkels ontdekt dat de producten die het meest gestolen worden, verschillen per autonome regio. Zo worden in Madrid vooral olijfolie en cosmetica gestolen, terwijl in Andalusië muggensprays en zonnebrandcrèmes het meest worden ontvreemd. In de regio Valencia zijn het eveneens zonnebrandcrèmes die het vaakst worden gestolen, samen met ijs.

In Galicië zijn inktvis en olijfolie het doelwit van diefstal, terwijl op de Balearen make-up en zwemkleding bovenaan de lijst staan. In Baskenland worden accessoires voor mobiele telefoons het meest gestolen. Wat Asturië, Cantabrië en Murcia betreft, zijn de meest gestolen items diepgevroren heek, zonnebrandcrèmes en slippers. In Aragón gaat het vooral om koffiecapsules en cosmetische producten, terwijl op de Canarische Eilanden condooms het meest worden gestolen.

Catalonië is opmerkelijk omdat het in 2023 de regio was waar de meeste winkeldiefstallen in de zomer plaatsvonden (het vertegenwoordigt 26% van het totaal aantal diefstallen in Spanje). Wijnen en sterke drank waren hier de meest gestolen goederen, met vleeswaren en ijsjes die de lijst afronden.

Checkpoint Systems heeft ook opgemerkt dat er een verandering is opgetreden in het profiel van de dieven. Waar ze vroeger de gestolen goederen voornamelijk voor eigen gebruik stalen, lijkt het er nu op dat ze deze producten stelen om ze te verkopen en zo financieel gewin te behalen.

kaart
Checkpoint Systems
Ga naar de inhoud