28.000 woningen in omgebouwde kantoorruimtes mogelijk in Madrid en Barcelona

28.000 woningen in omgebouwde kantoorruimtes mogelijk in Madrid en Barcelona
Beeld: via canva.com

28.000 woningen in omgebouwde kantoorruimtes mogelijk in Madrid en Barcelona

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het gebrek aan woningaanbod in Spanje is uitgegroeid tot een van de grootste sociale en politieke uitdagingen. Om deze reden zijn de vastgoedsector, politici en maatschappelijke actoren op zoek naar nieuwe strategieën om woningzoekenden te ondersteunen en meer kansen te bieden. Een van deze oplossingen is het transformeren van kantoorruimtes in huurwoningen, een trend die in recente jaren is toegenomen. 

Madrid en Barcelona kunnen nu de hoofdrolspelers worden in dit initiatief, aangezien een groot deel van hun kantoorruimte kan worden omgezet in woonruimte. Met deze aanpak zouden deze steden in de komende 20 jaar tot wel 28.000 nieuwe woningen kunnen creëren.

Dit is bevestigd in het rapport ‘The Office Property Telescope’, opgesteld door consultancybedrijf EY. Ze stellen dat er in de twee Spaanse metropolen Madrid en Barcelona zo’n 2,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte beschikbaar is die kan worden getransformeerd in woningen. 

Meer specifiek zou in Madrid 1,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte kunnen worden omgezet, wat resulteert in ongeveer 20.000 nieuwe wooneenheden. In Barcelona zou het gaan om de transformatie van 8.000 appartementen uit 763.000 vierkante meter bebouwde kantoorruimte, die momenteel niet het verwachte rendement leveren voor hun projectontwikkelaars of eigenaren.

Het rapport benadrukt dat deze trend investeerders aantrekt en de interesse in alternatieve residentiële investeringen stimuleert, die hogere rendementen opleveren dan traditionele woningen. Tot juli werd er 743 miljoen euro geïnvesteerd in de Spaanse kantorenmarkt, wat een daling van 40% betekent ten opzichte van de 1,2 miljard euro in dezelfde periode van 2022. Grote spelers hebben deze nieuwe transformatiemethode omarmd, aangezien een woning hen een groter toekomstig rendement kan bieden. Grote ondernemingen zoals Santander of ASG Homes richten zich hierop. Tegenwoordig is het rendement van kantoren lager en vormen ze slechts 11,4% van de totale vastgoedinvesteringen in Spanje.

Echter, om deze overgang van kantoren naar woningen te faciliteren, doen de ‘big four’ een beroep op een grotere publiek-private samenwerking om de stadsplanning procedures te versnellen. Het is belangrijk om te onthouden dat het belangrijkste struikelblok voor deze nieuwe ‘vastgoed-goudmijn’ de wijziging van het gebruik van de panden is, waarbij de betrokken partijen de gebouwen van kantoren naar woningen moeten transformeren. 

Om deze wijziging wettelijk te kunnen doorvoeren en de grondbestemming te wijzigen naar bebouwbaar, is een speciale vergunning van de gemeente nodig, maar deze wordt niet altijd verleend of de verwerkingstijd is vaak erg lang, wat dergelijke vastgoedtransacties vertraagt. Daarom roept de sector op tot meer ondersteuning en snellere procedures.

Ga naar de inhoud