70.000 deelnemers aan symbolische omarming van de Mar Menor lagune in Murcia

70.000 deelnemers aan symbolische omarming van de Mar Menor lagune in Murcia
Beeld: Twitter

70.000 deelnemers aan symbolische omarming van de Mar Menor lagune in Murcia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MURCIA – Vanwege de ecologische milieuramp die plaatsvindt in de Mar Menor lagune in de autonome regio Murcia, zijn zaterdag circa 70.000 mensen op de been gebracht via het platform ILP Mar Menor. De deelnemers hebben symbolisch de 73 km lange lagune omarmt om de kritische situatie van de Mar Menor aan te kaarten.

Er zijn de afgelopen weken duizenden vissen overleden in de lagune vanwege zuurstofgebrek doordat pesticiden uit de landbouw via zoetwater de Mar Menor bereiken. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt maar zo erg als nu is het allang niet meer geweest.

Onder het mom van ‘Abracemos al Mar Menor‘ hebben circa 70.000 mensen gehoor gegeven aan de oproep van het platform ILP Mar Menor om gezamenlijk de 73 km rondom de lagune te omsingelen en deze symbolisch te omarmen als steunbetuiging voor de duizenden dode vissen.

De belangrijkste oorzaak van deze natuurramp zijn meststoffen van agro-industriële oorsprong die zorgen voor eutrofiëring van het water omdat de kwaliteit van het water achteruit gaat, er een overschot is aan algengroei waardoor er zuurstofgebrek ontstaat en vissen overlijden. In tien dagen tijd zijn er duizenden dode vissen op de stranden gevonden.

Ondertussen heeft deze milieuramp ook weer geleid tot een politieke ruzie tussen de regionale conservatieve overheid en de centrale regering van Spanje. De regionale overheid van Murcia verwijdt de centrale regering van laksheid en inactief handelen (terwijl dit probleem al speelt sinds de tijd de conservatieve Rajoy-regering) terwijl de centrale socialistische regering juist aangeeft dat dit de verantwoordelijkheid is van de regionale overheid. 

Ondertussen heeft de Murcia regio een verbod op pesticiden afgekondigd in de buurt van de lagune maar daarmee komen de duizenden dode vissen niet terug en is de mogelijke verdwijning van de zeepaardjes niet opgelost tijdens deze nieuwe milieuramp.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.