Twintigtal grienden vast op strand in Asturië

Twitter
Beeld: Twitter

Twintigtal grienden vast op strand in Asturië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIJÓN – Een twintigtal grienden zit vast bij het strand van de Cala Moris in de kustplaats Carreño in Asturië. De ‘calderones’ zitten vast in zee en bij/op het strand en ondanks de reddingspogingen zijn de dolfijnachtigen nog niet de open zee in gestuurd maar leven ze nog wel.

Maandagavond kreeg men de melding binnen dat er een twintigtal grienden (calderones) vlakbij het Playa del Tranquera strand in de kustplaats Carreño zwommen. Op zich geen probleem maar de grienden werden in de gaten gehouden toen de twintigtal dolfijnachtigen plots richting het strand zwommen van de Cala Moris.

Meteen probeerden tientallen vrijwilligers van de Club Delfin, buurtbewoners, politieagenten en kustwacht de grienden de open zee in te krijgen maar die pogingen mislukten tot nu toe. De grienden leven op het moment van schrijven nog allemaal maar volgens de krant zijn sommige ‘calderones’ er slechter aan toe dan andere. 

Het terugsturen de zee in is gecompliceerd omdat de grienden niet meewerken en terug zwemmen naar het strand, omdat ze meer dan drie meter groot en meer dan een ton zwaar zijn en omdat de conditie van de zee en de omgeving niet optimaal zijn.

Ga naar de inhoud