Mar Menor lagune in Murcia is Europa’s eerste met de status als rechtspersoon

Mar Menor lagune in Murcia is Europa's eerste met de status als rechtspersoon
Beeld: 123rf

Mar Menor lagune in Murcia is Europa’s eerste met de status als rechtspersoon

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – De afgelopen jaren heeft de Mar Menor lagune in de autonome regio Murcia te maken gehad met veel problemen als gevolg van slechte riolering, meststoffen en lozingen van mijnbouwafval. Daardoor was er vaak sprake van een bedorven geuren spoelden regelmatig duizenden dode vissen aan, waaronder de zeepaardjes die in de lagune proberen te overleven. Maar nu is de Mar Menor beter beschermd als rechtspersoon.

Dat betekent dat het beschermde natuurgebied dezelfde status heeft gekregen als mensen en bedrijven en in de praktijk dus beter beschermd is. En daarmee heeft Spanje een primeur binnen Europa want nergens anders heeft de natuur dat recht, aldus Greenpeace España.

Deze speciale bescherming van de Mar Menor is een direct gevolg van de landelijke politiek die naar de burgers heeft geluisterd. In het parlement werd een eerder door het congres aangenomen wetsvoorstel aangenomen nadat een wetgevingsinitiatief meer dan 600.000 handtekeningen verzamelde, veel meer dan de vereiste 500.000 handtekeningen.

Nu de Mar Menor lagune een rechtspersoon is krijgt het natuurgebied ook wettelijke voogden die verdeeld zijn onder drie organen bestaand uit vertegenwoordigers van de overheid en burgerbewegingen. Deze constructie maakt het voor burgers ook mogelijk om naar de rechter te gaan als de kwaliteit van de lagune wordt bedreigd. De Spaanse wet geeft de lagune recht op bescherming, bewaring, onderhoud en herstel.

Ga naar de inhoud