Search
menu
Search

Leer de Andalusische uitvinding die de verwoestijning helpt tegen te gaan kennen

De Andalusische uitvinding die de verwoestijning helpt tegen te gaan
Beeld: DeepDrop / facebook

Leer de Andalusische uitvinding die de verwoestijning helpt tegen te gaan kennen

Toen Antonio Rico, aannemer, een uitvinding deed om te vermijden dat boomwortels de grond niet de hoogte in zouden stuwen op zijn bouwgrond, kon hij zich niet inbeelden dat hij jaren later de droogte mee zou bestrijden. Zijn systeem dat bomen water geeft op een erg diep punt bespaart in Andalusië zo kostbaar water.

Het verhaal begon 40 jaar geleden in Torrox (Málaga). Rigo stopte toen een buis naast een boom die water tot bij de wortels van de boom bracht. Hij hoopte zo te vermijden dat ze het asfalt omhoog zouden duwen op zoek naar water. Het idee bleek erg nuttig voor de aannemer.

Jaren later zet zijn zoon Ernesto het idee in voor andere doeleinden. “Hier in het Axarquía gebied in Málaga hebben we veel sub tropische boomsoorten die veel water vragen, zoals de mango- of de avocadoboom.” Boomsoorten die in een door droogte geteisterde regio steeds minder duurzaam zijn.

Ernesto denkt terug aan de uitvinding van zijn vader. Samen ontwikkelen ze het systeem voor de landbouw. Het water komt dankzij de uitvinding tot vlak bij de wortels en maakt de bomen bestendiger voor langdurige droogte. Vandaag de dag hebben vader en zoon al 190.000 van die zogeheten DeepDrops verkocht. Het bedrijf heeft ondertussen 8 werknemers en opent binnenkort ook een filiaal in Chile.

“Onlangs nog ontvingen we een telefoontje van een dankbare landbouwer”, vertelt Ernesto. “Die kon zijn ogen niet geloven dat hij van een dagelijks gebruik van 200 liter water was teruggevallen tot slechts 4 liter”.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?