Search
menu
Search

Spanje’s goedkoopste supermarkten volgens de Vereniging van Consumenten

Spanje’s goedkoopste supermarkten volgens de Vereniging van Consumenten
Beeld: via canva.com

Spanje’s goedkoopste supermarkten volgens de Vereniging van Consumenten

De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van meer dan 1.000 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten en Gebruikers van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani keten in de provincies Granada en Jaén. De duurste supermarkten van Spanje zijn Coaliment, El Economato (Asturië), Amazon en Sánchez Romero (El Corte Inglés).

De Spaanse Vereniging van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft 1.108 supermarkten in 65 steden in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basisproducten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn.  Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt in het assortiment heeft zoals verse groente en fruit, vlees, groente in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. In totaal heeft het team van de OCU 155.489 prijzen van 236 producten vergeleken.

Jaarlijkse kosten

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 6.019 euro uit aan aankopen in supermarkten, een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Dit jaar heeft men opnieuw bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten, maar ook naar eigen merkproducten gezien het feit dat dit segment steeds groter aan het worden is.

Al met al is de conclusie dat er grote verschillen zijn in supermarktketens, de locatie van de supermarkten en diverse andere factoren als het op de prijzen aankomt. Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tot 1.056 euro per jaar.

Goedkoopste ketens

De OCU heeft een index van supermarktketens samengesteld om consumenten te helpen bij het vinden van de goedkoopste supermarkt in hun buurt. De goedkoopste ketens zijn Dani en Más Ahorro, gevolgd door Family Cash en Alcampo. De duurste ketens zijn Coaliment, El Economato, Amazon en Sánchez Romero.

Het onderzoek toont ook aan dat er grote verschillen zijn in prijs tussen steden en regio’s. Teruel en Córdoba zijn de goedkoopste steden, terwijl Palma de Mallorca, Getxo, Madrid en Las Palmas de duurste steden zijn. La Rioja, Galicië en Murcia zijn de goedkoopste regio’s, terwijl de Canarische Eilanden en de Balearen de duurste regio’s zijn.

Goedkoopste winkels

Wat betreft supermarkt vestigingen, waren de goedkoopste supermarkten die door de OCU zijn bezocht de Alcampo-hypermarkten in Coia (Vigo, Galicië) en Murcia. Daarna volgen vijf andere Alcampo-hypermarkten in Vigo, Castellón, Teruel, Valencia en Gijón. De eerste supermarkt die niet tot deze keten behoort en in de top 10 staat, is de Dani-supermarkt op het Plaza Poeta Garcilaso in Granada. De duurste supermarkten zijn twee vestigingen van de keten Sánchez Romero, gelegen aan de Calle Arturo Soria en de Calle Castelló in Madrid.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?