Dierenmishandeling tijdens de pandemie vermenigvuldigd in Spanje

Dierenmishandeling tijdens de pandemie vermenigvuldigt in Spanje
Beeld: Freepik

Dierenmishandeling tijdens de pandemie vermenigvuldigd in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gevolgen van de pandemie en de mobiliteitsbeperkingen die worden opgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben niet alleen de mens getroffen maar ook de dieren. In de afgelopen maanden is het aantal gevallen van dierenmishandeling en het in de steek laten van dieren toegenomen.

Dat blijkt uit een enquête onder zo’n 120 dierenopvangcentra en asiels uitgevoerd door het Instituto de Políticas Públicas de Protección Animal (IPPPA). 45% van de deelnemende dierenopvangcentra en asiels in Spanje geeft aan dat er meer dieren in de steek worden gelaten en dat er meer gevallen van dierenmishandeling zijn gemeld tijdens de pandemie. 

Volgens de ‘protectoras’ is duidelijk dat de huidige dierenbeschermingswetten niet werken. Daarbij valt op dat 57,9% van de 120 deelnemende asiels en opvangcentra aangeeft dat de politieagenten weinig op de hoogte zijn van de huidige dierenbeschermingswetten. 43,1% zegt dat de agenten niet van het bestaan afweten.

Volgens de IPPPA wordt er elke vijf minuten één hond in de steek gelaten wat ongeveer 300 honden per dag zijn. Die cijfers stegen echter enorm tijdens de eerste maanden van de pandemie omdat veel families denken niet meer voor hun huisdier zouden kunnen zorgen of omdat ze bang waren het virus over te dragen of op te lopen via een hond of kat.

Buiten de katten en honden worden er in Spanje ook steeds meer andere huisdieren in de steek gelaten zoals knaagdieren, reptielen, schildpadden of zelfs paarden. Een van de redenen daarvoor is dat het te makkelijk is om ongecontroleerd op internet een dier te kunnen kopen waarna deze dieren vaak in de steek worden gelaten.

Spanje is een van de Europese landen waar de meeste honden en katten in de steek worden gelaten met zo’n 138.000 dieren aldus de Fundación Affinity. Van het totaal aantal in de steek gelaten dieren in 2018 waren er 104.688 honden en 33.719 katten. 43% van al deze in de steek gelaten honden en katten werd geadopteerd terwijl 18% vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes, 16% woont nog steeds in een opvangcentrum of asiel. (cijfers over 2019 zijn nog niet bekend).

Ga naar de inhoud