Koningshuis Spanje krijgt in 2021 dezelfde vergoeding als dit jaar (UPDATE)

Koningshuis Spanje krijgt in 2021 dezelfde vergoeding als dit jaar
Beeld: Casa Real Española

Koningshuis Spanje krijgt in 2021 dezelfde vergoeding als dit jaar (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de staatsbegroting die op maandag door de Spaanse coalitieregering gepresenteerd werd maar nog niet is aangenomen, staat dat het Spaanse koningshuis in 2021 dezelfde 6,5% meer aan vergoeding zal ontvangen dan dit jaar. Koning Felipe VI, zijn vrouw en alle andere leden van het koningshuis krijgen meer dan 8,4 miljoen euro.

UPDATE: In eerste instantie werd in de Spaanse media gemeld dat er geen wijziging was in het budget voor het koningshuis maar nu blijkt dat dit met 6,5% omhoog gaat in 2021 naar 8,4 miljoen euro wat 544.000 euro meer is dan in 2020.

De afgelopen drie jaar kreeg het Koningshuis meer budget. In 2019 steeg dat met de regering-Rajoy (PP) nog met 1,4% maar voor voor 2021 is er een budget in de staatsbegroting vrijgemaakt van 8,4 miljoen euro. UPDATE: Ook in 2021 lijkt het erop dat de vergoeding met 6,5% stijgt (+544.000 euro) naar 8.431.150 euro.

De staatsbegroting die op maandag door de huidige coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos gepresenteerd werd is nog niet aangenomen en er is een kans dat dit ook niet zal gaan gebeuren omdat veel partijen dwars liggen.

Volgens de Spaanse grondwet (artikel 65.1) moet de ‘Jefe del Estado’ ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen.

De ‘Casa Real’ heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten.

In 2019 werd vastgelegd dat koning Felipe VI een salaris had van 248.562,36 euro en koningin Doña Letizia een salaris van 136.701,36 euro ontvingen voor hun ‘werkzaamheden’. 

De moeder van de koning, Doña Sofia, ontving vorig jaar 111.854,88 euro terwijl toen ook nog de voormalige koning Juan Carlos in de boeken stond voor 198.845,10 euro. In 2020 werd echter besloten dat Juan Carlos geen vergoeding meer ontvangt. De infantas Leonor en Sofia krijgen (nog) geen vergoeding van de Spaanse staat.

Van de totale vergoeding in 2019 ging 679.818 euro naar de salarissen van de leden van de Koninklijke familie. Het probleem is dat het koningshuis in Spanje niet onderhevig is aan de transparantie wetten waardoor het niet duidelijk is waar de rest van de vergoeding naartoe gaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.