Nieuw boek van in juni overleden Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón

Nieuw boek van in juni overleden Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón
Beeld: Planeta.es

Nieuw boek van in juni overleden Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hij werd in 2004 wereldberoemd toen zijn boek ‘De schaduw van de wind’ een bestseller werd. Carlos Ruiz Zafón werd in 1964 in Barcelona geboren maar is in juni 2020 op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker in zijn woonplaats Los Angeles (VS) overleden. Maar nu net voor de kerst en bijna zes maanden na zijn overlijden verschijnt zijn laatste boek in de winkels.

De Spaanse uitgever Planeta heeft recent het boek ‘La ciudad de vapor’ (Stad der nevelen) uitgebracht, een boek dat te koop is zes maanden na de dood van zijn schrijver, Carlos Ruiz Zafón die in juni overleed. Voor zijn overlijden had de uit Barcelona afkomstige schrijver al het idee om diverse korte verhalen te bundelen en die wens is nu uitgekomen.

Het 208 pagina’s tellende post mortem boek bestaat uit elf korte verhalen of sprookjes (cuentos) waarvan drie nooit eerder zijn uitgebracht, te weten ‘Blanca y el adiós’; ‘Sin nombre’ en ‘Una señorita de Barcelona’ terwijl een vierde kort verhaal nooit eerder in het Spaans was te lezen (wel in het Engels) ‘Apocalipsis en dos minutos’.

De meeste verhalen spelen zich af in Barcelona en kenners van de stad zullen de verwijzingen naar de Barrio Gotico, El Born, de Avenida Tibidabo, het kasteel van Montjuïc en de smalle steegjes rondom de Ramblas zeker herkennen.

De titel van het boek (‘Ciudad de vapor’ ofwel ‘Stad der nevelen’) komt uit het boek ‘Gaudí en Manhattan’ wanneer de beroemde Catalaanse architect die vanaf de boot die hem naar New York brengt naar de horizon kijkt en vol bewondering in het Catalaans zegt: ‘això sí que és arquitectura, feta de vapor i de llum’.

Een van de meest opvallende korte verhalen is ‘Roda de fuego’, een typische Zafón verhaal over Edmond de Luna die in 1454 naar Barcelona kwam en de bouw van een mysterieuze labyrint om verboden boeken te bewaren. De hoofdrolspeler is Miguel de Cervantes die in 1616, veertig jaar na zijn eerste bezoek, terugkeerde naar Barcelona om de prachtige Francesca di Parma te begraven.

Nederlandse versie

In Spanje is het boek reeds te koop voor 17,90 euro maar om een Nederlandse versie te kunnen lezen moeten de Zafón-fans nog tot 15 juni 2021 (één jaar na Zafón’s sterfdag) wachten wanneer ‘Stad der nevelen’ wordt uitgebracht. Meer informatie op Bol.com

Bekijk onderstaande (Spaanse) video met mooie sfeerbeelden van Barcelona.

Ga naar de inhoud