Search
menu
Search

De nieuwe landelijke thriller ‘As Bestas’ die zich afspeelt in Galicië

De nieuwe landelijke thriller ‘As Bestas’ die zich afspeelt in Galicië
Beeld: As Bestas

De nieuwe landelijke thriller ‘As Bestas’ die zich afspeelt in Galicië

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nieuwe film van regisseur Rodrigo Sorogoyen ‘As Bestas’ (Las Bestias) doet de afgelopen weken stof opwaaien in Spanje. De bloedstollende thriller speelt zich af op het Galicische platteland. Het is een film geworden met een Western kantje, waarin gereflecteerd wordt over de haat tegen vreemdelingen en gendergeweld. Lees onderaan dit artikel hoe de inspiratie voor deze thriller uit Nederlandse hoek kwam.

Het platteland is al een tijdje een van de favoriete thema’s van de Spaanse cinema. Vaak gaat het dan over een intieme blik op de problemen van de ontvolking of de sociale contradicties die er spelen. De met een Gouden Beer bekroonde Alcarràs is een goed voorbeeld van die tendens. Daarin wordt de laatste zomer van een familie landbouwers weergegeven, en hun strijd tegen een politiek toneel dat het grote geld boven de kleine boeren plaatst.

Rodrigo Sorogoyen en scriptschrijfster Isabel Peña benaderen hetzelfde Spaanse platteland echter vanuit heel andere hoek. In As Bestas (de beesten) staan de broers Anta centraal. Twee dorpelingen die het leven onmogelijk maken voor een Frans koppel dat in hun dorp kwam wonen. Het koppel wil er huizen restaureren en ecologisch fruit verkopen. Wanneer in het dorp sprake is van de bouw van een windmolenpark, zien de broers Anta in het beetje geld dat hen dat zal brengen de mogelijkheid om uit het dorp te ontsnappen. Het Franse koppel Antoine en Olga willen de bouw van het park echter tegenhouden om het dorp te beschermen.

Terwijl de meeste thrillers aan een razend tempo verlopen, gaat ‘As Bestas’ bloedstollend traag. Als kijker voel je je soms bijna ongemakkelijk door het wachten, de stilte, zo erg dat de spanning met een mes te snijden lijkt.

De film bracht bovendien discussie in Spanje, omdat sommige critici vinden dat er geen geloofwaardig beeld van Galicië wordt gecreëerd. Argument dat dan weer door anderen wordt weerlegd met de vrijheid van fictie. Sorogoyen leverde alleszins ongetwijfeld zijn meesterwerk af, een must see voor liefhebbers van Spaanse cinema.

lasbestias poster
FILMTIP: ‘Las Bestias’ een Nederlands drama in Galicië
In 2010 verdween de Nederlander Martin Verfondern spoorloos in het bergdorpje Santoalla in Galicië. Een filmmaker raakte gefascineerd door deze gebeurtenis …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?