Nieuwe Paling & Ko verkeerslichten in Barcelona

Nieuwe Paling & Ko verkeerslichten in Barcelona
Beeld: Ayuntamiento Barcelona / web

Nieuwe Paling & Ko verkeerslichten in Barcelona

De stad Barcelona heeft onlangs twee nieuwe verkeerslichten geïnstalleerd met de iconische stripfiguren Mortadelo y Filemón of in het Nederlands Paling & Ko. Deze verkeerslichten, ontworpen door de overleden tekenaar Francisco Ibáñez, tonen Mortadelo op het groene licht en Filemón op het rode licht.

De nieuwe verkeerslichten bevinden zich op een van de drukste kruispunten van de stad, Ronda Sant Pere met Passeig de Gracia. Ze zijn bedoeld als eerbetoon aan de tekenaar Ibáñez, die in 2023 overleed. Er staat al een soortgelijk verkeerslicht bij de Biblioteca Gabriel García Márquez.

De Mortadelo y Filemón verkeerslichten zijn geïnstalleerd naar aanleiding van een voorstel van professor Francisco Javier Ibáñez uit Navarra. Hij stelde voor om op deze manier een eerbetoon te brengen aan de tekenaar Francisco Ibáñez.

De gemeente Barcelona besloot het voorstel over te nemen, slechts enkele dagen na het overlijden van Ibáñez op 15 juli 2022. De verkeerslichten passen in een reeks eerbetonen die Barcelona organiseert voor de tekenaar, waaronder het postuum toekennen van de Medalla de Oro al Mérito Cultural in oktober 2022.

Naast het reeds geplaatste exemplaar zijn er plannen om nog vier andere paren Mortadelo y Filemón verkeerslichten te installeren, verspreid over Barcelona:

  • Twee verkeerslichten op het kruispunt Gran Via de Les Corts Catalanes met Bac de Roda, vlakbij de woonplaats van de overleden tekenaar.
  • Twee verkeerslichten op het kruispunt Comte d’Urgell met Manso, nabij de antiekmarkt in Sant Antoni.
palingko
Spaanse vader van ‘Paling en Ko’ overleden
Zaterdag is de Spaanse tekenaar en bedenker van de blunderende geheim agenten ‘Mortadelo y Filemón’ of ‘Paling en Ko’ stripalbums Francisco Ibáñez op 87-jarige leeftijd overleden.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Verkeerslichten

Verkeerslichten regelen het verkeer door middel van kleuren. Rood betekent stoppen, groen betekent doorgaan. Soms zit er ook een geel licht tussen als overgang. Zo wordt het verkeer ordelijk en veilig geregeld.

Mortadelo (Paling) staat op het groene licht als teken om door te gaan, Filemón (Ko) staat op het rode licht om het verkeer te stoppen. Zo gebruikt Barcelona zijn lokale striphelden op een originele en ludieke manier voor de verkeersveiligheid.

Verkeerslichten zorgen voor meer veiligheid, maar het kan ook tot ergernis leiden als je lang moet wachten voor een rood licht. De Mortadelo y Filemón verkeerslichten voegen een positieve noot toe door de link met populaire lokale figuren.

Kinderen zullen het leuk vinden om de verkeerslichten te zien. Maar sommigen zeggen dat de afbeeldingen ook kunnen afleiden in het verkeer. Over het algemeen lijken de voordelen te overheersen voor deze originele eerbetoon.

Paling & Ko

Mortadelo y Filemón (Paling & Ko) is een immens populaire stripserie in het Spaanstalige gebied, gecreëerd door Francisco Ibáñez. De serie draait om de avonturen van de onhandige geheim agent Mortadelo en zijn nog onhandigere baas Filemón.

Sinds de start in 1958 zijn er meer dan 200 albums verschenen. Enkele titels zijn La cizaña, El sulfato atómico en La máquina del cambiazo. De reeks is nog steeds enorm geliefd bij zowel jong als oud.

De zwart-wit tekeningen staan bekend om hun dynamische actiescènes en absurde, karikaturale humor. De populariteit blijft onverminderd hoog, ook na het overlijden van bedenker Ibáñez.

Door de decennialange aanwezigheid maken Mortadelo y Filemón deel uit van de collectieve herinnering en volksverbeelding in Spanje en Latijns-Amerika. Ze behoren tot het culturele erfgoed.

De iconische karakters met hun kenmerkende hoeden zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, zoals blijkt uit de Mortadelo y Filemón verkeerslichten in Barcelona en andere eerbetonen. De invloed van de reeks is moeilijk te overschatten.

Ga naar de inhoud