skip to Main Content
Gebruik telefoon tijdens autorijden heeft een boete van 500 euro in Spanje
123rf

Gebruik telefoon tijdens autorijden heeft een boete van 500 euro in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – We hebben al geschreven over de verkeerswet wijziging van de Spaanse verkeersdienst DGT die op dinsdag is ingegaan waarbij de maximumsnelheid op de secundaire wegen met 10 km/u is verlaagd van 100 naar 90 km/u. Maar dat is niet de enige wijziging in de verkeerswet. De boete voor het gebruik van een telefoon en autorijden tegelijk is ook flink duurder geworden.

Naast de verlaging van de maximumsnelheid op de secundaire wegen in Spanje is er nog een pakket van veranderingen die deze dinsdag 29 januari (2019) is ingegaan. Een van de meest opvallende is de flinke verhoging van de boete voor het bellen achter het stuur. Deze is namelijk verhoogd van de 200 euro naar 500 euro. Daarnaast worden er van het rijbewijs 6 punten gehaald in plaats van de 3 punten die men tot aan deze dinsdag kwijtraakte.

Telefoon

In feite gaat het niet alleen om bellen met de mobiel maar elke handeling die men doet met een telefoon tijdens het autorijden, dus ook het versturen van tekstberichten zoals via WhatsApp, het inspreken van berichten, maken van foto’s, GPS, Google Maps, lezen van SpanjeVandaag etc.

Overigens geldt de verhoging van de boete alleen voor het gebruik van de mobiel achter het stuur. Mocht je andere apparaten zoals een GPS op/in het dashboard bedienen tijdens het rijden dan kost dat 3 punten en 200 euro boete.

De verkeersboete voor het gebruik van de mobiel achter het stuur is dus nu net zo hoog als het rijden onder invloed van drugs of alcohol, het meer dan 50% te hard rijden of het gebruik van radar verklikkers.

Autogordel

Ook het gebruik van de autogordel zal beter gecontroleerd gaan worden en zwaarder bestraft worden. Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel, het niet gebruiken van een helm of het niet gebruiken van een correct kinderzitje zal de aftrek van 4 rijbewijs punten betekenen, dat is 1 punt meer dan de vorige 3 punten.

Goed gedrag

De Spaanse verkeersdienst wil echter goede chauffeurs of autorijders die hun rijgedrag willen verbeteren door een cursus te volgen belonen. Mocht iemand de verplichte cursus nadat hij/zij bekeurd werd en punten van het rijbewijs kwijtraakte goed doorstaan, dan krijgt die persoon er 8 punten bij, 2 meer dan de actuele 6 punten. Als diezelfde persoon daarna de twee jaar erna geen verkeersovertredingen begaat krijgt hij/zij het maximale van 12 punten terug.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. De zoveelste manier om geld af te troggelen.
  Dat telefoneren niets te maken heeft met autorijden én men ook afgeleid wordt is bewezen maar:
  Iemand die aan de radio zit te prutsen naar een andere zender: dát heeft ook niets te maken met autorijden en ik heb nog nooit gehoord dat iemand hiervoor beboet is geweest. Heel hypocriet allemaal!

 2. Nuttig en vlot geschreven artikel. Ik zou het als voorzitter van een gemeenschap van eigenaren op Tenerife graag geheel of gedeeltelijk gebruiken in een volgende nieuwsbrief aan onze eigenaren. Graag uw toestemming hiervoor.

 3. Goede zaak en begrijpelijk, want ik zie regelmatig een hele hoop bijna verkeerd gaan.
  Maar hoe wil de politie dit kunnen handhaven als zij zelf regelmatig met een mobieltje aan het oor en zonder gordel achter het stuur zitten.

 4. Toch nog even een vraag. Ik gebruik vaak mijn telefoon met Google Maps en leg die dan neer onder de vaste TomTom op het dashboard, die helaas niet ge-update kan worden.(omdat ik geen code heb gekregen van de vorige eigenaar.) Dit zou dus in Spanje niet meer mogen?

  1. Je mag je telefoon wel gebruiken om te navigeren, je mag hem alleen niet bedienen tijdens het rijden. Maar dat geldt ook voor je tom tom.

 5. Totaal nutteloos, boete was al hoog genoeg. Er wordt niet gehandhaafd dat is het probleem. In Nederland trouwens ook niet. Pakkans bijna nul. Maak boetes nou ook eens inkomensafhankelijk, net zoals Zwitsers doen.

 6. Goeie zaak! Boete kan niet hoog genoeg zijn voor die idioten die zo nodig even moeten appen of moeten bellen. Zet die auto gewoon aan de kant of koop een handsfree set. Oh nee, daar kun je natuurlijk niet op Whatsappen….

 7. De “cursus goed gedrag” is niets anders dan een achterdeur voor wegpiraten om hun rijbewijs terug te kopen. Je betaalt de cursus en je hebt je rijbewijs terug. Dat gaat levens kosten.

  Wat de telefoon (en GPS e.d.) betreft meen ik dat die boete alleen geldt wanneer je het apparaat in je hand houdt.

 8. Boete is niet hoog genoeg want ik ziet ze dagelijks met de telefoon aan het oor achter het stuur. En het maximale aantal punten is niet 12 maar 15.

  1. Je kunt rustig zeggen dat er 1 op de 2 met de telefoon bezig is. Ik zou ook willen dat ze bij ieder ongeluk gelijk kijken of de telefoon gebruikt is en ze alle kosten laten betalen. Je wordt er doodziek van dat gekke rijgedrag door telefoongebruikers.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken