Gebruik telefoon tijdens autorijden heeft een boete van 500 euro in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Gebruik telefoon tijdens autorijden heeft een boete van 500 euro in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben al geschreven over de verkeerswet wijziging van de Spaanse verkeersdienst DGT die op dinsdag is ingegaan waarbij de maximumsnelheid op de secundaire wegen met 10 km/u is verlaagd van 100 naar 90 km/u. Maar dat is niet de enige wijziging in de verkeerswet. De boete voor het gebruik van een telefoon en autorijden tegelijk is ook flink duurder geworden.

Naast de verlaging van de maximumsnelheid op de secundaire wegen in Spanje is er nog een pakket van veranderingen die deze dinsdag 29 januari (2019) is ingegaan. Een van de meest opvallende is de flinke verhoging van de boete voor het bellen achter het stuur. Deze is namelijk verhoogd van de 200 euro naar 500 euro. Daarnaast worden er van het rijbewijs 6 punten gehaald in plaats van de 3 punten die men tot aan deze dinsdag kwijtraakte.

Telefoon

In feite gaat het niet alleen om bellen met de mobiel maar elke handeling die men doet met een telefoon tijdens het autorijden, dus ook het versturen van tekstberichten zoals via WhatsApp, het inspreken van berichten, maken van foto’s, GPS, Google Maps, lezen van SpanjeVandaag etc.

Overigens geldt de verhoging van de boete alleen voor het gebruik van de mobiel achter het stuur. Mocht je andere apparaten zoals een GPS op/in het dashboard bedienen tijdens het rijden dan kost dat 3 punten en 200 euro boete.

De verkeersboete voor het gebruik van de mobiel achter het stuur is dus nu net zo hoog als het rijden onder invloed van drugs of alcohol, het meer dan 50% te hard rijden of het gebruik van radar verklikkers.

Autogordel

Ook het gebruik van de autogordel zal beter gecontroleerd gaan worden en zwaarder bestraft worden. Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel, het niet gebruiken van een helm of het niet gebruiken van een correct kinderzitje zal de aftrek van 4 rijbewijs punten betekenen, dat is 1 punt meer dan de vorige 3 punten.

Goed gedrag

De Spaanse verkeersdienst wil echter goede chauffeurs of autorijders die hun rijgedrag willen verbeteren door een cursus te volgen belonen. Mocht iemand de verplichte cursus nadat hij/zij bekeurd werd en punten van het rijbewijs kwijtraakte goed doorstaan, dan krijgt die persoon er 8 punten bij, 2 meer dan de actuele 6 punten. Als diezelfde persoon daarna de twee jaar erna geen verkeersovertredingen begaat krijgt hij/zij het maximale van 12 punten terug.

Ga naar de inhoud