skip to Main Content
Het kasteel van Daenerys uit Game of Thrones in Baskenland wellicht alleen nog betaald te bezoeken

Het kasteel van Daenerys uit Game of Thrones in Baskenland wellicht alleen nog betaald te bezoeken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – Wellicht heb je er nog nooit van gehoord en dat is misschien ook wel logisch want deze attractie of monument in het Baskenland heeft niet de makkelijkste naam gekregen. We hebben het hier over San Juan de Gaztelugatxe, gelegen in de gemeente Bermeo op slechts 30 minuten rijden van de stad Bilbao. De spectaculaire trappen, de natuur en omgeving en een computer gemaakt kasteel waren te zien in The Game of Thrones als de vesting van Daenerys waar de draken over de hoofden van de bezoekers vlogen.

Deze kerk was in Spanje al zeer bekend vanwege de spectaculaire ligging op een eilandje in de Atlantische Oceaan welke alleen te bereiken is via een lange kronkelige trap met 241 treden maar dankzij seizoen 7 van de The Game of Thrones tv-serie is het aantal nationale en internationale toeristen flink gestegen. Zo erg dat de gemeente erover nadenkt om entreegeld te gaan vragen en een limiet aan bezoekers in te gaan stellen.

In de televisieserie is de kerk op de rots weggehaald en via computeranimatie vervangen door de vesting Dragonstone of in het Spaans Rocadragón wat het kasteel is van Daenerys Targaryen en haar draken. Wat wel te zien is zijn de trappen die naar het kasteel voeren en die, net zoals de omliggende stranden, van aflevering een tot en met zeven van seizoen 7 te zien waren.

San Juan de Gaztelugatxe is te vinden in de Baskische gemeente Bermeo, op 35 kilometer van het Guggenheim museum in de stad Bilbao. De gemeente Bermeo denkt er nu over na om via ticketing de toegang tot de trappen, het eilandje en de kerk te gaan controleren en om via pricing ook geld daarvoor te gaan vragen. Deze twee maatregelen vormen onderdeel van een totaal van 85 actiepunten die de gemeente Bermeo in samenwerking met de Baskische regioregering willen gaan invoeren om het geheel niet alleen te beschermen maar ook via entreegelden het onderhoud te bekostigen.

Op dit moment is echter niets bekend over wat een eventuele entreeprijs zou kunnen zijn en hoeveel bezoekers er dagelijks maximaal toegelaten gaan worden. Volgens de gemeente zijn er vele varianten mogelijk en dient men alle mogelijke plannen te bestuderen om de beste te kiezen. Voorlopig is San Juan de Gaztelugatxe dus nog gratis en ongelimiteerd te bezoeken maar dat kan dus gaan veranderen in de toekomst.

Gedurende de zomermaanden van 2017 heeft het geheel bijna 280.000 bezoekers ontvangen terwijl dat voor de opnames van Game of Thrones seizoen 7 nog geen 100.000 bezoekers waren. De meeste buitenlandse bezoekers waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Groot Brittannië en Argentinië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. De Baskische kust is ruig in dit gebied. De zee erodeert de rotsachtige kust en creëert tunnels, bogen en grotten. Het eiland Gaztelugatxe ligt in het midden van dit gedeelte van de kust naast het kleine Aketx-eiland, een toevluchtsoord voor zeevogels.
  Naast de hermitage is er een kleine schuilplaats met uitzicht op zee die wordt gebruikt om te picknicken en om te ontsnappen aan de wind.
  De hermitage is toegankelijk via een smal 3 km lang pad, over de massieve stenen brug en gaat omhoog met 231 treden. Andere bronnen vermelden 229, 237 en 241.
  Volgens de legende moet men na de licht inspannende klim naar de top van de steile rots drie keer aanbellen en een wens doen.

  De kleine kerk, 80 meter boven de zeespiegel, dateert uit de 10e eeuw.
  In het jaar 1053 werd het geschonken door don Íñigo López , “Lord of Biscay”, aan het klooster van San Juan de la Peña bij Jaca in Huesca .
  Middeleeuwse graven uit de 9e en 12e eeuw zijn er gevonden op de “esplanade” en in de hermitage.
  In 1593 werd het aangevallen en geplunderd door Francis Drake . Tijdens andere incidenten werd het meerdere malen in brand gestoken. Op 10 november 1978 werd het in een dergelijke brand vernietigd. Twee jaar later, op 24 juni 1980, werd het opnieuw ingewijd. De hermitage behoort tot de parochie van San Pelayo in Bakio .
  De hermitage herbergt ook “votiefoffers” van zeelieden die scheepswrakken hebben overleefd.

  De strategische locatie van de site heeft het een belangrijke rol gespeeld in historische perioden. Het was één van de plaatsen waar de “Lord of Biscay” , Juan Núñez de Lara , in 1334 Alfonso XI koning van Castilië , confronteerde .
  In 1594 werd het aangevallen door de Hugenoten van La Rochelle , die het plunderden en de huismeester vermoordden. In de 18e eeuw werd het aangevallen door Engelse troepen en in de Spaanse burgeroorlog op 5 maart 1937, vond de zeeslag nabij Kaap Machichaco plaats.

  Zeker een toeristisch bezoekje waard.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by