Voorbereidingen technisch haalbare tunnel tussen Europa en Afrika gaan door

Voorbereidingen technisch haalbare tunnel tussen Europa en Afrika gaan door
Beeld: Secegsa

Voorbereidingen technisch haalbare tunnel tussen Europa en Afrika gaan door

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt al tientallen jaren over gesproken en er zijn al meerdere rapporten en onderzoeken verschenen waaruit zou blijken dat het nu technisch haalbaar is om een tunnel van Europa naar Afrika aan te leggen. De bouw van een tunnel onder de straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko is iets wat moeilijk aan te leggen is en wat veel geld zal kosten maar het blijft een onderwerp van gesprek.

Recent zijn er echter nieuwe contacten geweest tussen vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk (VK) en Marokko om een tunnel aan te leggen vanuit de Britse enclave Gibraltar naar een nader te noemen plaats in Marokko. 

Het ondertekenen van diverse overeenkomsten tussen het VK en Marokko is versneld na de Brexit waarbij de kans op een tunnel tussen Spanje en Marokko kleiner wordt.

Boris Johnson is buiten de Europese Unie op zoek naar commerciële partners en wil de banden met het Noord-Afrikaanse land aanhalen. Om deze associatie te vergemakkelijken zou een vaste verbinding onder de straat van Gibraltar in de vorm van een tunnel een goede maar zeer dure optie zijn. 

Het VK is met name geïnteresseerd in een indirecte verbinding via Gibraltar met Marokko vanwege o.a. de Spaanse, Portugese en Italiaanse agrarische producten die duurder zijn dan die uit Marokko. Daarmee zou het VK wat betreft verschillende agrarische producten de Europese Unie kunnen omzeilen.

Voorlopig gaat het alleen nog om een intentie om samen te denken over een Brits-Afrikaanse tunnel of misschien wel een brug wat ook een mogelijkheid is.

Spaanse plannen

Maar ook in Spanje zit men niet stil en heeft men contacten gelegd met de burgemeesters in de Campo de Gibraltar om de plannen uit te leggen. Daarin staat o.a. dat de bouw van een Europees-Afrikaanse tunnel in de jaren 2030 of 2040 zou kunnen beginnen. 

Planning

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

In het nieuwste onderzoek uit 2018 wordt gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben. 

Project

Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt. De grootste fabrikant van tunnelboormachines ter wereld, Herrenknecht in Duitsland, heeft echter geoordeeld dat het mogelijk is om de benodigde boormachines en apparatuur te bouwen met een kostprijs van zo’n 32 miljoen euro.

De bouw van de tunnel zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Zowel Spanje als Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen.

De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren en waarschijnlijk ook uit de Europese Unie.

Ga naar de inhoud