Search
menu
Search

Ook Asturië in Noord-Spanje heeft te maken met 51 natuur- en bosbranden

Ook Asturië in Noord-Spanje heeft te maken met 51 natuur- en bosbranden
Beeld: Canva

Ook Asturië in Noord-Spanje heeft te maken met 51 natuur- en bosbranden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Iedereen schrijft op dit moment over de allesvernietigende natuur- en bosbrand in de provincie Castellón aan de Middellandse Zee waar meer dan 4.600 hectare natuur is verwoest en 1.700 personen geëvacueerd moesten worden, maar feit is dat er meer bosbranden plaatsvinden op dit moment. Bijna traditiegetrouw heeft de regio Asturië in Noord-Spanje ook te maken met ‘incendios’, alweer 51 op dit moment, en dat is fataal voor de natuur en dieren.

Bosbranden zijn in deze tijd van het jaar gewoonlijk aangestoken in het Noorden van Spanje. De warme temperaturen tot 28 graden overdag maken het werk van de brandweerlieden echter niet eenvoudiger. Of de 51 natuur- en bosbranden in Asturië ook nu zijn aangestoken, is nog niet bekend, maar feit is dat het opnieuw rampzalig is voor de natuur en dieren.

De milieuorganisatie SEO/BirdLife waarschuwt dat de branden ernstige gevolgen zullen hebben voor zowel de voortplanting van diersoorten als de ecosystemen van het land en rivieren. Bovendien zal de luchtkwaliteit verergeren, waardoor inwoners van de regio worden getroffen. De milieuorganisatie maakt zich zorgen over het feit dat het vuur zich verspreidt naar beschermde gebieden van het Natura 2000-netwerk. Daarnaast benadrukt het dat de impact op de wilde dieren nog ernstiger is omdat het samenvalt met het broedseizoen van vele diersoorten.

Het vuur vernietigt de broedplaatsen van sommige vogelsoorten en hoewel deze kunnen ontsnappen, is de impact ernstig. Niet alleen gaan de broedplaatsen verloren, maar ook de volwassen vogels verliezen hun broedgebied en plekken om te schuilen en te eten.

Aan de andere kant zijn er veel soorten insecten en gewervelde dieren met beperkte mobiliteit of langzame bewegingen, zoals amfibieën of reptielen, die zich tijdens de branden in volle activiteit bevinden en hierdoor sterven. Ook veel bestuivende ongewervelde soorten, zoals bijen, kevers en vlinders, worden getroffen. Bovendien worden sommige gebieden waar beren leven in de bergen getroffen door de vlammen, op een kritiek moment voor de beren, omdat ze net uit hun winterslaap komen en voedsel nodig hebben, en er ook jonge beren aanwezig zijn.

Een andere negatieve impact van deze branden is de sterke erosie die optreedt op hellingen waar de vegetatie is verdwenen, waardoor de bodem verarmt. Bovendien zullen bij regenval de materialen die in de dagen na de branden worden meegesleurd, in de rivieren terechtkomen, met ernstige gevolgen voor de populaties van zalmen en andere fauna in de rivieren en beken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?