Valse erfgenaam van Spaanse edelman steelt 300.000 euro met verzonnen verhaal

Valse erfgenaam van Spaanse edelman steelt 300.000 euro met verzonnen verhaal
Beeld: Canva

Valse erfgenaam van Spaanse edelman steelt 300.000 euro met verzonnen verhaal

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Colombia slaagden een moeder en haar zoon er in tientallen mensen op te lichten met een verzonnen verhaal. Zoon Alejandro deed zich voor als erfgenaam van een Spaanse edelman. Op slinkse wijze ontfutselden ze zo meer dan 300.000 euro. Toen alles aan het licht dreigde te komen, verdwenen de twee van de aardbodem.

Na 14 jaar aan de universiteit van Medellín (Colombia) kreeg advocate Kelly Córdoba bijzonder bezoek. In haar kantoor arriveerde de leerling Alejandro Estrada, vandaag 29 jaar, met zijn moeder Olga Cordona. De twee hadden een juridische vraag, maar Kelly Córdoba had toen nog geen flauw vermoeden hoe goed ze met hen bevriend zou raken.

Nauwelijks een jaar later waren Alejandro en Olga kind aan huis bij de advocate. Kelly ziet Alejandro bijna als een zoon. Wanneer Olga en Alejandro de advocate uitnodigen voor een verjaardag, biechten ze een groot geheim op. Alejandro’s grootvader zou zogezegd de Spaanse edelman Venancio Cardona zijn geweest. Een man met veel geld, land en bedrijven in zijn bezit. Die liet na zijn dood zijn hele fortuin achter aan kleinzoon Alejandro, onder een paar voorwaarden wel. Alejandro moest economisch zelfstandig zijn, aan het hoofd van een bedrijf staan en echte vriendschap hebben gekend.

Moeder Olga bezat zogezegd appartementen in New York of Parijs, maar volgens het testament kan ze pas aan het geld als de voorwaarden vervuld zijn. En wie beter dan de nieuwe vrienden om dat doel te bereiken? En dus leent advocate Kelly Córdoba de eerste 20 miljoen pesos (4.000 euro) zodat Alejandro zijn eigen bedrijf kan starten.

En daar houdt het niet bij op. Op een bepaald moment vertelt Olga dat Alejandro zelfs de titel ‘graaf van Cardona’ verdient. Kelly Córdoba ruikt onraad, maar ondertussen heeft ze zo veel geld aan de twee geleend dat er geen weg terug meer is.

Het hele gezelschap reist naar Spanje af om de procedures in orde te brengen. Ondertussen zijn meerdere mensen bij het verhaal betrokken. Allemaal lenen ze geld aan Olga en Alejandro. Ondertussen geloven ze het verhaal nauwelijks, maar moeder en zoon zijn zo goed in hun manipulatie dat de cirkel rond hen te bang is om de bubbel door te prikken.

In totaal verliezen Kelly en haar man Andrés uiteindelijk 140 miljoen pesos (28.000 euro). Hun familieleden doen daar nog eens 18.000 euro bij. De 18 slachtoffers die Alejandro en Olga uiteindelijk maken, verliezen samen 240.000 euro. Kelly en Andrés slagen er na maanden in hun oplichters te ontmaskeren. Alleen bleken die voorlopig uiteindelijk de slimste te zijn. Tot op de dag van vandaag is van moeder en zoon geen spoor, alsof ze door de aarde zijn opgeslokt.

Ga naar de inhoud