Voedselwaarschuwing vanwege superbacteriën aangetroffen in vlees voor menselijke consumptie

Voedselwaarschuwing vanwege superbacteriën aangetroffen in vlees voor menselijke consumptie
Beeld: via canva.com

Voedselwaarschuwing vanwege superbacteriën aangetroffen in vlees voor menselijke consumptie

Op het Wereldcongres voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten (ESCMID), gehouden in Barcelona van 27 tot 30 april, presenteerden onderzoekers een onderzoek waarin “aanzienlijke niveaus van resistentie tegen levensbelangrijke antibiotica”, ook wel antibioticaresistente bacteriën genoemd, in vlees werden ontdekt. Dit vlees was bestemd voor menselijke consumptie en diervoeding in het Verenigd Koninkrijk, al wordt niet uitgesloten dat dit ook in Spanje kan voorkomen.

Het probleem van antibioticaresistente bacteriën in vlees is geen nieuw fenomeen. Een jaar eerder presenteerde de Universiteit van Santiago de Compostela tijdens de ESCMID-bijeenkomst een Spaanse studie waarin multiresistente bacteriën werden aangetroffen in 40% van de vleesmonsters uit supermarkten in Spanje.

Deze bevindingen sluiten aan bij een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat geen enkel land gespaard blijft van het probleem van superbacteriën die resistent zijn tegen de antibiotica die we gebruiken.

De aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën in vlees kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Deze bacteriën kunnen zich verspreiden naar mensen die het vlees consumeren en kunnen leiden tot moeilijk te behandelen infecties.

Hoewel alle soorten vlees het risico op antibioticaresistente bacteriën kunnen herbergen, zijn sommige vleessoorten meer gevoelig dan andere. We hebben het dan over kippenvlees, rundvlees en varkensvlees. Naast deze hoofdcategorieën kunnen ook andere vleessoorten, zoals lams- en geitenvlees, een risico op antibioticaresistentie vormen, afhankelijk van de productieomstandigheden en het gebruik van antibiotica.

Hoewel de aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën in vlees zorgwekkend is, kunnen consumenten enkele voorzorgsmaatregelen nemen om het risico op blootstelling en besmetting te verminderen, zoals een betere hygiëne in de keuken, een beter voedselbereiding en vleesproducten beter bewaren.

Ga naar de inhoud