31 mei: Werelddag zonder Tabak in Spanje

Elk jaar vieren de bewoners van de acht Canarische Eilanden op 30 mei de ‘Festividad del Día de Canarias’, een regionale feestdag ter herinnering aan de eerste viering van het Parlamento de Canarias in 1983.
Beeld: via canva.com

31 mei: Werelddag zonder Tabak in Spanje

Op de Werelddag zonder Tabak op 31 mei, een initiatief sinds 1987 van de World Health Organization (WHO), willen we stilstaan bij het grote probleem dat roken nog steeds vormt in de wereld, en in dit specifieke geval, in Spanje. Roken blijft een ernstig gezondheidsprobleem, ondanks de aanhoudende pogingen van de Wereldgezondheidsorganisaties om dit te bestrijden.

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, rookt ongeveer 25% van de volwassen Spaanse bevolking, wat neerkomt op bijna 10 miljoen mensen. Roken komt vaker voor bij mannen (30%) dan bij vrouwen (20%).

Het starten met roken begint meestal op jonge leeftijd. In Spanje beginnen de meeste rokers tussen de 14 en 18 jaar. Dit is een zorgwekkende trend, aangezien de effecten van roken in de loop van de tijd cumulatief zijn en roken op jonge leeftijd de kans op gezondheidsproblemen op latere leeftijd aanzienlijk verhoogt.

Wat betreft de economische kosten van roken, zijn de gegevens alarmerend. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Tobacco Control’, bedroegen de directe en indirecte kosten van roken voor de Spaanse gezondheidszorg in 2018 meer dan 10 miljard euro. Deze kosten omvatten directe medische kosten, zoals behandelingen en ziekenhuisopnames, en indirecte kosten, zoals productiviteitsverlies door ziekte of voortijdige dood.

Deze cijfers tonen aan dat roken een grote impact heeft op zowel de volksgezondheid als de economie van Spanje. Het benadrukt ook het belang van Werelddag zonder Tabak. Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de gevaren van roken en het belang van stoppen met roken. Daarnaast worden er op deze dag tal van initiatieven en campagnes gelanceerd om mensen te helpen stoppen met roken.

Hoewel Spanje in de afgelopen jaren verschillende antirookmaatregelen heeft ingevoerd, zoals rookverboden in openbare plaatsen en hogere belastingen op tabaksproducten, is er nog steeds veel werk aan de winkel. De voortdurende inzet om roken te ontmoedigen en mensen te helpen stoppen met roken is essentieel om de gezondheid en het welzijn van de Spaanse bevolking te verbeteren. Een van de volgende landelijke maatregelen kan het verbod op roken op terrassen in te voeren, iets waar al jaren over gediscussieerd wordt met voor- en tegenstanders en wat sinds de pandemie in een stroomversnelling is gekomen.

De Werelddag zonder Tabak is een belangrijke herinnering dat we allemaal een rol kunnen spelen in de strijd tegen roken, door ons bewustzijn te vergroten, te stoppen met roken of anderen te helpen stoppen. Samen kunnen we bijdragen aan een rookvrije toekomst.

Ga naar de inhoud