Merendeel Spaanse families maakt gebruik van opa’s en oma’s tijdens de zomer

Merendeel Spaanse families maakt gebruik van opa’s en oma’s tijdens de zomer
Beeld: Canva

Merendeel Spaanse families maakt gebruik van opa’s en oma’s tijdens de zomer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 60 procent van de families in Spanje maakt gebruik van de grootouders om op de kinderen/kleinkinderen te passen tijdens de zomermaanden. 56% van de deelnemers aan een enquête van Fundación Alares geeft aan dat als de opa’s en oma’s niet zouden kunnen oppassen zij hun baan zouden moeten opgeven.

Hoewel bij de meeste families (51%) de grootouders als koppel voor de kleinkinderen zorgen, zijn het in 31% van de gevallen de oma’s die voor de kleinkinderen zorgen en slechts in 8% gebeurt dat alleen door de opa’s. In een soortgelijk onderzoek in september 2021 bleek dat 71% van de families in Spanje gebruik maakt van de grootouders om op de kinderen/kleinkinderen te passen waarbij niet alleen werd gekeken naar de zomermaanden maar het hele jaar door.

In het geval dat families geen ‘gebruik kunnen maken’ van opa’s en oma’s om op de kinderen te passen in de zomer, zijn dit de alternatieven: in 34% van de gevallen wordt gekozen voor een zomerkamp (campamento de verano); in 30% van de gevallen kiest een van de ouders ervoor om aan thuiswerken (teletrabajar) te doen; 15% zegt vrienden of andere familieleden in te schakelen om op de kinderen te passen in de zomer. Slechts 5% zegt een persoon aan te nemen.

Een andere conclusie van de studie van de Fundación Alares is dat 90,32% van de vrouwen/moeders (hoofdzakelijk Madrid en Catalonië) momenteel werk heeft. Daarnaast heeft 65% van de deelnemers een afhankelijke minderjarige terwijl 28,75% 2 minderjarigen heeft en slechts 6,25% 3 afhankelijke minderjarigen. Wat betreft de leeftijdsgroepen zorgt de meerderheid voor kinderen tussen 0 en 3 jaar gevolgd door 17,70% van kinderen van 4 tot 6 jaar en de rest van de leeftijdsgroepen (7-9, 10-12, 13-15, 16-18 jaar) met elk 15,04%.

Ga naar de inhoud