Is Cazorla echt ‘het mooiste dorp van Spanje’?

Is Cazorla echt ‘het mooiste dorp van Spanje’?
Beeld: Canva

Is Cazorla echt ‘het mooiste dorp van Spanje’?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

JAÉN – Volgens de resultaten van een stemming van de organisatie Escapada Rural (landelijk uitstapje) is het dorp Cazorla in de provincie Jaén in Andalusië ‘el pueblo más bonito de España’, het mooiste dorp van Spanje. Ga jij deze zomer kijken of je het met die titel eens bent?

Maar liefst 100.000 mensen brachten hun stem uit voor de wedstrijd die de organisatie Escapada Rural op poten zette rond de vraag ‘Wat is het mooiste dorp van Spanje?’. Het was alweer de zesde editie van die wedstrijd, die poogt het toerisme in het Spaanse binnenland extra in de verf te zetten. De eerdere edities werden gewonnen door Sigüenza, (Castilla-La Mancha, 2017), Ainsa (Huesca, 2018), Santillana del Mar (Cantabria, 2019), Potes (Cantabria, 2020) en Olvera (Cádiz, 2021).

Dit jaar behaalde Cazorla de overwinning met maar liefst 21.000 stemmen. Het is daardoor het tweede jaar op rij dat een dorp uit Andalusië de wedstrijd wint. Cazorla verslaat 200 andere dorpen die dit jaar in de lijst van kandidaten stonden, waaronder het Madrileense dorp Chinchón dat op de tweede plaats strandde.

cazorla
En de winnaar van de ‘Capital del Turismo Rural’ wedstrijd is: Cazorla in Jaén
Cazorla in de provincie Jaén heeft de zesde verkiezing van de ‘Capital del Turismo Rural’ gewonnen en mag zichzelf in 2022 de hoofdstad van het plattelandstoerisme noemen.
icoon2022www.spanjevandaag.com

In Cazorla zelf zie je al van bij het binnenrijden dat het om een bijzonder dorp gaat. Je moet namelijk eerst de brug van de Herrerías over, een majestueuze brug uit de 15e eeuw. Volgens de legende werd die brug op 1 nacht tijd gebouwd zodat Koningin Isabela la Católica ze met haar leger kon oversteken om de laatste Moslims uit Granada te verdrijven. 

In Cazorla zelf is het de kleur wit die overheerst. Bovendien ligt het dorp in een erg mooie natuurlijke omgeving ingesloten. Als belangrijkste bezienswaardigheden zijn er onder meer het castillo de la Yedra (kasteel) en het balkon van Zabaleta.

Cazorla heeft ook een Nederlands-achtige bezienswaardigheid met de Casa de las Bicicletas, ofwel het huis dat helemaal aangekleed is met fietsen. Verder is het door de smalle straten struinen en pleintjes bezoeken altijd een leuke bezigheid in dit soort plattelandsdorpen. Ook kun je uitstekend wandelen in het aangrenzende natuurpark.

Heb je zin gekregen om zelf een kijkje te gaan nemen en te zien of je het met de titel eens bent? Dan vind je HIER alle informatie die je nodig hebt voor een geslaagd bezoek.

Cazorla dorp
Sierra de Cazorla – Reis- en cultuurmagazine ESPANJE!
Jaén, Baeza en Úbeda zijn een must voor liefhebbers van monumenten. Het aangrenzende grote natuurpark Sierra de Cazorla is dat voor wandelaars.
www.espanje.nl
Ga naar de inhoud