Gemeentebestuur Vila-Seca/La Pineda roept de ‘strandreserveerders’ een halt toe

Gemeentebestuur Vila-Seca/La Pineda roept de ‘strandreserveerders’ een halt toe
Beeld: Twitter

Gemeentebestuur Vila-Seca/La Pineda roept de ‘strandreserveerders’ een halt toe

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De gemeente van Vila-Seca aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona verbiedt vanaf heden dat dagjestoeristen een plekje op het strand van La Pineda reserveren. De zogeheten ‘reservaplayas’ of ‘strandreserveerders’ zakken vroeg in de ochtend al naar het strand af, waar ze een stoel, handdoek of parasol neerzetten om hun plek veilig te stellen. De gemeente dreigt nu met boetes voor wie dat blijft doen.

Het is een typisch tafereel op de Spaanse stranden. Net na 7 uur ’s ochtends. De zee ligt er nog rustig bij en de hitte is nog niet begonnen. De hemel is licht bewolkt maar de zon schijnt al tussen de wolken door. Op de dijk gaat het er druk aan toe. Restauranthouders en kleine zelfstandigen bereiden zich voor op de drukke zomerdag. Op dat rustige uur verschijnen de ‘reservaplayas’ of in het Nederlands ‘strandreserveerders’. Ze verlaten hun appartement alleen maar om een plekje aan het water te reserveren, vaak met alles erop en eraan: een parasol, een stoel, een hangmat of een handdoek.

Een reporter van de Heraldo de Aragón krant sprak met Isabel en Manel, twee ‘reservaplayas’ van het eerste uur met een hoop ervaring. Het koppel brengt al jaren de zomer door in Vila-Seca/La Pineda. “Ik kom heel vroeg ’s ochtends omdat ik graag dicht bij het water zit”, vertelt Isabel. “Als je later komt blijft er geen plek over. Dus laat ik een stoel en een parasol na en ga ik een eindje wandelen. In tussentijd bewaakt Manel de spullen. Later wisselen we van rol en blijf ik waken”.  

Die situatie zien ze in Vila-Seca/La Pineda elk jaar. Mensen, vaak van middelbare leeftijd, reserveren heel vroeg ’s ochtends een plekje, en keren pas later naar hun spullen terug om er ook effectief te zitten. Niet zelden leidt dat tot wrevel tussen de verschillende badgasten.

Het gemeentebestuur van Vila-Seca (verantwoordelijk voor de kustplaats La Pineda) wil nu komaf maken met deze praktijk. Ze dreigde al met het in het beslag nemen van de spullen of het uitdelen van boetes. Een paar dagen geleden confisqueerde de politie meer dan 60 objecten die werden ondergebracht bij de lokale reddingspost.

Manel heeft vier kleindochters en komt dus graag vroeg naar het strand om ze van dichtbij in de gaten te houden. “Men moet de regels respecteren maar soms zijn ze wel erg streng”, besluit hij. En toch blijven de ‘reservaplayas’ creatief uit de hoek komen. “Wat wij doen is slippers naast de parasol of de stoel achterlaten, zodat de politie denkt dat we aan het zwemmen zijn.” 

De strijd in Vila-Seca is nog niet gestreden, maar wie weet krijgen de ‘reservaplayas’ het ook in de rest van Spanje steeds moeilijker.

Ga naar de inhoud