Na een eenzame vrouw op een bankje nu een verdrinkende vrouw in Bilbao als kunstwerk

Na een eenzame vrouw op een bankje nu een verdrinkende vrouw in Bilbao als kunstwerk
Beeld: Fundación BBK

Na een eenzame vrouw op een bankje nu een verdrinkende vrouw in Bilbao als kunstwerk

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Om de groeiende eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten zat in november 2019 een oudere vrouw met een uitdrukkingsloze blik en het hoofd naar beneden gebogen op een bankje in Bilbao. Veel wandelaars wilden een praatje maken met deze vrouw maar later bleek dat het om een levensechte siliconen versie van de toen 88-jarige Mercedes was. Nu heeft Bilbao een vrouwenhoofd in de rivier.

Mercedes was in 2019 een kunstwerk van de Mexicaanse kunstenaar Ruben Orozco en was bedoeld om mensen na te laten denken over het probleem van eenzaamheid bij ouderen in Spanje. Het probleem is met het beeld niet opgelost maar hij wist er wel de wereldpers mee te halen.

Iets soortgelijks is nu weer gebeurd met zijn nieuwste creatie, het vrouwenhoofd in de rivier Nervión nabij de Zubi zuri brug dat de naam ‘Bihar’ (Mañana in het Baskisch) heeft gekregen. Het ondergedompelde vrouwenhoofd is opnieuw onderdeel van een campagne van van de Baskische bank BBK (Kutxabank), net zoals bij de eenzame Mercedes in 2019.

De Mexicaanse kunstenaar wil de mensen aan het denken zetten over klimaatverandering en duurzaamheid. Hij wil hen laten zien dat bepaalde acties anderen kunnen laten zinken of juist drijvend kunnen houden. Het vrouwenhoofd (of kinderhoofd volgens deze website) verdwijnt onder water als het water in de rivier hoog staat wat precies de bedoeling was van Ruben Orozco.

Het 115 kilo wegende vrouwenhoofd is gemaakt van glasvezel en werd ‘s nachts in het water gelegd zodat de dag daarna de bewoners verbaasd konden reageren. Iets wat dan ook is gebeurd want veel mensen vinden het een onrustig gevoel om een vrouwenhoofd in de rivier te zien.

Ga naar de inhoud