Witte ‘mensenhaai’ gezien voor de kust van Galicië

Witte ‘mensenhaai’ gezien voor de kust van Galicië
Beeld: Puerto A Coruña / Twitter

Witte ‘mensenhaai’ gezien voor de kust van Galicië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Witte haaien komen maar zelden voor bij de Spaanse kust en als dat al gebeurt dan is dat met recht opvallend en uitzonderlijk te noemen. Waar de een zegt dat dit toeval is en het waarschijnlijk een verdwaalde of zieke haai betreft, zegt de ander dat de migratieroutes in zee zijn veranderd en dat in de toekomst meer witte haaien te zien zullen zijn bij de Spaanse kust. De laatste keer dat er een witte ‘mensenhaai’ gezien werd was bij Mallorca in juni 2018.

De havenautoriteit van de stad A Coruña bracht de Guardia Civil afdeling Seprona en kustwacht op de hoogte zodra de aanwezigheid van het dier in een dok in Punta Langosteira werd bevestigd. In dit geval kon de witte ‘mensenhaai’ ook op foto vastgelegd worden en dat is uitzonderlijk. Het gaat volgens de getuigen om een ongeveer vijf meter lange haai wat vrij groot is.

Mocht bevestigd worden dat het om een witte ‘mensenhaai’ gaat dan is dat de tweede keer in vijf jaar tijd dat een ‘tiburon blanco’ dicht bij de Spaanse kust is gekomen. Dat gebeurde voor het eerst in juni 2018 toen een witte haai bij het Cabrera eiland bij Mallorca werd gezien. Ongeveer net zo groot (5 meter) en ook deze haai werd toen gefotografeerd. Lees HIER meer daarover.

De witte ‘mensenhaai’ voor de kust van Galicië werd woensdagmiddag (29 september 2021) in de haven van A Coruña gezien, ter hoogte van Punta Langosteira. Daar wisten medewerkers de haai op foto vast te leggen voordat de ‘tiburon’ weer richting open zee zwom. De komst van deze witte haai kan te maken hebben met de orca’s die ook voor de kust van Galicië zijn gezien. Vijf meter lang zou kunnen duiden op een leeftijd van 50 jaar wat veel is voor een haai.

Ga naar de inhoud