Geredde wandelaars in Catalaanse bergen moeten redding wellicht zelf betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Gedurende diverse dagen zijn reddingswerkers, specialisten van de brandweer, agenten van de Mossos d’Esquadra en de Franse Gendarmerie bezig geweest met de zoektocht naar een man en een vrouw uit Sabadell die tijdens het slechte weer het afgelopen weekend zoek waren geraakt in de Catalaanse Pyreneeën. De man en vrouw werden uiteindelijk op maandag gered maar de kans is groot dat ze de rekening gepresenteerd krijgen.

Het gebeurd wel vaker dat reddingswerkers met gevaar voor eigen leven in actie moeten komen omdat andere mensen in gevaarlijke situaties terecht zijn gekomen. In veel gevallen loopt zo’n redding goed af en kunnen de in nood verkerende personen met dank aan de professionals gered worden.

In de meeste gevallen zijn de kosten van soms dure en moeilijke reddingen voor de autoriteiten maar soms ook niet. Nog niet zo lang geleden moest de brandweer in Aragón twee mensen uit een rivier redden en deze personen kregen een rekening gepresenteerd omdat ze ondanks de extreme weersomstandigheden en waarschuwingen toch op excursie gingen.

Iets soortgelijks gebeurt nu in Catalonië waar de Generalitat de Catalunya onderzoekt of de 57-jarige man en 43-jarige vrouw afkomstig uit de stad Sabadell (Barcelona) de kosten of een deel van de kosten van hun redding moeten betalen. Het tweetal ging namelijk het afgelopen weekend, ondanks de weerwaarschuwingen, de Catalaanse Pyreneeën in om een afdaling te maken bij de Puig Pedrós berg. Ze raakten gedesoriënteerd waarna ze de Catalaanse politie belden die meteen in actie trad.

Uiteindelijk kon het tweetal op maandag zwaar onderkoeld maar levend gered worden door de Franse Gendarmerie die hen met een helikopter oppikte in het Franse deel van de Pyreneeën. Er wordt nu nagegaan of er sprake is van nalatigheid omdat ze blijkbaar ondanks de waarschuwing vanuit de berghut refugio de Malniu toch de afdaling gingen maken in slechte weersomstandigheden.

Weliswaar werden de wandelaars gered door de Franse politie, toch denkt de Catalaanse Generalitat erover na om het tweetal een rekening te presenteren voor het werk van de Catalaanse brandweer. De Catalaanse politie kan geen rekening sturen omdat zij altijd verplicht zijn reddingswerkzaamheden uit te voeren, net zoals de Guardia Civil en de Policía Nacional maar in het geval van de brandweer is dat soms anders.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Harrie

Onverantwoord risico mag worden bestraft, anders komt het weer op het conto van de burgers, die zich wel aan de regels houden.

Nicolas

De vervuiler betaald, maar dat kan toch hier ook van toepassing zijn? Als je de loodgieter belt, ja dan moet je die betalen. Als je onbezonnen een wandeling gaat maken terwijl je eigenlijk niet begrijpt waar je mee bezig bent, maar dan wel zoveel bezinning hebt om hulpdiensten te hulp te roepen, dan is het toch niet meer dan logisch dan je die diensten moet betalen (net als bij de genoemde loodgieter). Over het algemeen ben ik van mening dat mensen meer verantwoordelijk moeten zijn voor hun eigen daden. En als je dat in dit geval niet wil, dan zou… Lees verder »

Els

Ik ben het hier geheel mee eens!

freek

Ben het hier volledig mee eens.

Pinillos Pozo

Meer dan normaal als mensen zich niet aan officiële verwittigingen houden ; ze de kosten moeten betalen bij tussenkomst van de hulpdiensten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.