Geredde wandelaars in Catalaanse bergen moeten redding wellicht zelf betalen

Geredde wandelaars in Catalaanse bergen moeten redding wellicht zelf betalen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Gedurende diverse dagen zijn reddingswerkers, specialisten van de brandweer, agenten van de Mossos d’Esquadra en de Franse Gendarmerie bezig geweest met de zoektocht naar een man en een vrouw uit Sabadell die tijdens het slechte weer het afgelopen weekend zoek waren geraakt in de Catalaanse Pyreneeën. De man en vrouw werden uiteindelijk op maandag gered maar de kans is groot dat ze de rekening gepresenteerd krijgen.

Het gebeurd wel vaker dat reddingswerkers met gevaar voor eigen leven in actie moeten komen omdat andere mensen in gevaarlijke situaties terecht zijn gekomen. In veel gevallen loopt zo’n redding goed af en kunnen de in nood verkerende personen met dank aan de professionals gered worden.

In de meeste gevallen zijn de kosten van soms dure en moeilijke reddingen voor de autoriteiten maar soms ook niet. Nog niet zo lang geleden moest de brandweer in Aragón twee mensen uit een rivier redden en deze personen kregen een rekening gepresenteerd omdat ze ondanks de extreme weersomstandigheden en waarschuwingen toch op excursie gingen.

Iets soortgelijks gebeurt nu in Catalonië waar de Generalitat de Catalunya onderzoekt of de 57-jarige man en 43-jarige vrouw afkomstig uit de stad Sabadell (Barcelona) de kosten of een deel van de kosten van hun redding moeten betalen. Het tweetal ging namelijk het afgelopen weekend, ondanks de weerwaarschuwingen, de Catalaanse Pyreneeën in om een afdaling te maken bij de Puig Pedrós berg. Ze raakten gedesoriënteerd waarna ze de Catalaanse politie belden die meteen in actie trad.

Uiteindelijk kon het tweetal op maandag zwaar onderkoeld maar levend gered worden door de Franse Gendarmerie die hen met een helikopter oppikte in het Franse deel van de Pyreneeën. Er wordt nu nagegaan of er sprake is van nalatigheid omdat ze blijkbaar ondanks de waarschuwing vanuit de berghut refugio de Malniu toch de afdaling gingen maken in slechte weersomstandigheden.

Weliswaar werden de wandelaars gered door de Franse politie, toch denkt de Catalaanse Generalitat erover na om het tweetal een rekening te presenteren voor het werk van de Catalaanse brandweer. De Catalaanse politie kan geen rekening sturen omdat zij altijd verplicht zijn reddingswerkzaamheden uit te voeren, net zoals de Guardia Civil en de Policía Nacional maar in het geval van de brandweer is dat soms anders.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.