Spaans warenhuis gaat samenwerken met Chinese online gigant Alibaba

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaans warenhuis gaat samenwerken met Chinese online gigant Alibaba

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens het bezoek van de Chinese president werden er niet alleen overeenkomsten getekend wat betreft de export naar het Aziatische land van de Spaanse hammen en tafeldruiven maar deed ook het Spaanse warenhuis El Corte Inglés goede zaken. De Spaanse keten wist een overeenkomst te tekenen met een van de grootste online warenhuizen ter wereld, het Chinese Alibaba, bekend van o.a. AliExpress.

Niet zo lang geleden werd bekend dat bij een El Corte Inglés winkel in Madrid een speciale stand zou zijn van AliExpress waar het Chinese online warenhuis zichzelf kon presenteren tijdens de Singles Day. Daarnaast werd in maart dit jaar een contract getekend wat het mogelijk maakt om met AliPay in de Spaanse warenhuizen te betalen. Nu is gebleken dat dit de eerste stappen waren in een uitgebreidere samenwerking tussen de Spaanse en Chinese warenhuizen.

Wereldwijd

Tijdens het bezoek van de Chinese president aan Madrid werden er veel contracten en overeenkomsten getekend waaronder ook een tussen de topmannen van El Corte Inglés en Alibaba. Dankzij de nieuwe samenwerking kan het Spaanse warenhuis in de toekomst wereldwijd producten verkopen en distribueren, met name op de Aziatische markt. Voor de El Corte Inglés is het een uitstekende manier om te concurreren met Amazon, het Amerikaanse online warenhuis dat steeds populairder wordt in Spanje.

Alibaba in Spanje

Daartegenover staat dat Alibaba gebruik kan maken van de winkels van El Corte Inglés als afhaalpunt voor de klanten van Alibaba en AliExpress. Ook kan Alibaba in de toekomst gebruik maken van de logistiek van het Spaanse warenhuis. Op deze manier kan Alibaba beter met Amazon gaan concurreren zonder dat de Chinese gigant zelf een heel nieuw logistiek apparaat hoeft op te zetten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Warenhuis El Corte Inglés in Spanje[/su_note]

Winkels

El Corte Inglés heeft in Spanje 90 winkels waarbij het merendeel gelegen is in de beste commerciële centra van de grootste steden in Spanje. In 2017 wist het Spaanse warenhuis een omzet te halen van 16 miljard euro met een winst van 200 miljoen euro.

Het in 1999 opgezette Alibaba is een ander verhaal en is niet alleen in de Aziatische landen erg groot maar ook aanwezig op de hele wereld. Het online warenhuis (want Alibaba heeft geen eigen winkels) had in 2017 een omzet van 33 miljard euro, het dubbele dus dan El Corte Inglés, met een winst van 8,4 miljard euro, vele malen meer dan de Spaanse collega.

Ga naar de inhoud