Search
menu
Search

Een vrouw uit Barcelona trouwt als eerste persoon ter wereld in Nederland met een hologram

Een vrouw uit Barcelona trouwt als eerste persoon ter wereld in Nederland met een hologram
Beeld: AI-beeld / redactie

Een vrouw uit Barcelona trouwt als eerste persoon ter wereld in Nederland met een hologram

Een vrouw uit Barcelona zal als eerste persoon ter wereld trouwen met een hologram dat door artificiële intelligentie is gemaakt. Alicia Framis zal in de zomer van 2024 in het museum Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam trouwen met AlLex, een hologram van een man dat getraind is op basis van Framis’ eerdere relaties.

Het huwelijk maakt deel uit van een kunstproject van Framis getiteld “The Hybrid Couple”. Dit project wil de grenzen tussen kunstmatige intelligentie en het menselijk leven herdefiniëren. Het huwelijk zal de eerste artistieke performance van het project zijn. Alicia Framis heeft haar eigen jurk en de jurken van de genodigden ontworpen. Ook zal er een moleculair banket worden geserveerd, bedacht voor zowel de familie van haar holografische echtgenoot als de menselijke gasten.

Na het huwelijk heeft Alicia Framis ook een internationale huwelijksreis gepland als onderdeel van het onderzoek naar de relaties tussen mensen en intelligente hologrammen. Hiermee wil ze nabootsen hoe intieme relaties en emoties in verschillende situaties met machines zouden zijn.

De Spaanse kunstenares heeft nog een ander project in gedachten: het mogelijk maken om een holografische partner te kopen, vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek. “Het is interessant hoe we een hypotheek kunnen krijgen om een auto te kopen, en nu zouden we er een kunnen hebben om dit te doen,” zei ze tegen Time Out.

Met een holografische partner zou je altijd gezelschap hebben. De partner kan op elk moment van de dag met je praten en interactie hebben. Dit lost het probleem op van eenzaamheid voor singles. Omdat de holografische partner door AI wordt gemaakt, is er veel maatwerk mogelijk qua uiterlijk, persoonlijkheid, interesses, etc. Je zou je perfecte match kunnen samenstellen.

Als het mogelijk wordt om een holografische partner in termijnen af te betalen zoals een hypotheek, wordt het voor veel meer mensen betaalbaar dan de huidige prijzen van geavanceerde robots en AI-systemen.

Ga naar de inhoud