Search
menu
Search

Onderzoek naar radioactiviteit op de stranden van de Canarische Eilanden

Onderzoek naar radioactiviteit op de stranden van de Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

Onderzoek naar radioactiviteit op de stranden van de Canarische Eilanden

Onderzoekers van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) hebben voor het eerst gekeken naar de natuurlijke en door afval gegenereerde radioactiviteit op 30 stranden van de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezige radioactiviteit geen risico vormt voor de bevolking.

De Canarische Eilanden zijn een populaire bestemming voor zon- en strandliefhebbers van over de hele wereld. Met meer dan 500 stranden verspreid over de verschillende eilanden, is er voor ieder wat wils. Van lange zandstranden tot kleine baaien met rotsachtige kustlijnen, de Canarische Eilanden bieden een gevarieerd aanbod aan stranden. De meeste stranden zijn te vinden op de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa, waar het onderzoek naar radioactiviteit is uitgevoerd.

Het onderzoek van de ULPGC heeft voor het eerst gekeken naar de aanwezigheid van radioactiviteit in het zogenaamde ‘intergetijdengebied’ van de Canarische Eilanden. Dit gebied, ook wel bekend als de ‘getijdenzone’, is het gebied tussen het laagwater en hoogwater. In totaal zijn er 108 monsters genomen van 30 verschillende stranden op de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa. Deze monsters zijn geanalyseerd om het niveau van concentratie van radioactieve elementen zoals uranium, thorium en kalium te bepalen.

Belangrijk: geen gevaar!

Uit het onderzoek is gebleken dat de gemeten waarden binnen de internationaal vastgestelde veiligheidsmarges vallen. Dit betekent dat de aanwezige radioactiviteit geen risico vormt voor de gezondheid van de bevolking. Het is echter wel opvallend dat het niveau van radioactiviteit op Gran Canaria hoger is dan op de andere eilanden. Dit kan te maken hebben met de aanwezigheid van sedimenten op de stranden die afkomstig zijn van gesteenten met hogere radioactieve waarden.

Radioactiviteit op de Canarische Eilanden

Radioactiviteit is een natuurlijk verschijnsel dat overal ter wereld voorkomt. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van radioactieve elementen in de aardkorst, zoals uranium, thorium en kalium. Deze elementen komen van nature voor in gesteenten en kunnen via erosie en verwering in de bodem terechtkomen. Ook menselijke activiteiten, zoals nucleaire installaties en kernproeven, kunnen bijdragen aan de aanwezigheid van radioactiviteit in het milieu.

De Canarische Eilanden hebben een vulkanische oorsprong en bestaan voornamelijk uit basalt en andere gesteenten met een lage radioactieve waarde. Dit betekent dat de natuurlijke radioactiviteit op de eilanden over het algemeen laag is. Uit het onderzoek van de ULPGC is gebleken dat de gemeten waarden van uranium, thorium en kalium in de strandmonsters binnen de veiligheidsmarges vallen.

Naast natuurlijke radioactiviteit kan er ook radioactiviteit ontstaan door menselijke activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het dumpen van afval op de stranden. In het onderzoek van de ULPGC is ook gekeken naar de aanwezigheid van radioactiviteit door afval op de stranden. Gelukkig zijn er geen significante hoeveelheden radioactief afval gevonden in de monsters die zijn genomen van de stranden.

Impact op de bevolking

Het onderzoek van de ULPGC heeft uitgewezen dat de aanwezige radioactiviteit op de stranden van de Canarische Eilanden geen risico vormt voor de gezondheid van de bevolking. De gemeten waarden liggen binnen de veiligheidsmarges en er is geen significante aanwezigheid van radioactief afval gevonden. Dit betekent dat toeristen en inwoners van de eilanden zonder zorgen kunnen genieten van de prachtige stranden.

Ga naar de inhoud