Spaanse wetenschapster beweert menselijke veroudering om te kunnen draaien

Spaanse wetenschapster beweert menselijke veroudering om te kunnen draaien
Beeld: via canva.com

Spaanse wetenschapster beweert menselijke veroudering om te kunnen draaien

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We kennen het al uit sciencefiction, maar misschien kan het wel echt. De veroudering van de mens omdraaien en langer leven. Volgens de bekende Spaanse wetenschapster Pura Muñoz is het mogelijk. Ze heeft een budget van 2,7 miljard euro bij haar werknemer Altos Labs gekregen om het idee waar te maken.

Een jaar geleden maakte de wereld kennis met een veelbelovend project. Een internationaal team, waaronder vier Nobelprijswinnaars, kreeg 2,7 miljard euro om een ambitieus objectief waar te maken. Het menselijke leven langer maken met een goede gezondheid. 

Het bedrijf Altos Labs zocht daarvoor maandenlang naar de beste wetenschappers en kreeg ze aan boord met torenhoge lonen. Ook de Spaanse Pura Muñoz, winnares van de Nationale Onderzoeksprijs en professor aan de Universiteit Pompeu Fabra (Barcelona), maakt deel van het team uit. De krant El Pais legde de vrouw op de rooster.

Pura Muñoz is geen kleine naam in het wereldje. In haar labo in Spanje slaagde ze er in het spierweefsel van oude ratten te herstellen. Ze verhoogde de automatische opruiming van de cellen waardoor meer schadelijke cellen werden afgevoerd. Bij Altos labs willen ze nu niet enkel de schade opruimen, maar de cellen ook letterlijk weer verjongen.

Pura Muñoz vertelt de krant dat de strategie van Altos Labs inhoudt de cellen zo lang mogelijk jong te houden. Door een programma van regeneratie zouden ziektes later opduiken. De klok wordt letterlijk een beetje teruggedraaid en het lichaam langer gezond gehouden. Bij Altos zoekt men ernaar om de cellen sterker te maken. Wanneer we ouder worden verliezen de cellen hun schild om stress tegen te houden en ziektes te weerstaan. Als dat proces kan worden gestopt, wordt een langer gezond leven misschien wel mogelijk.

Maar Muñoz is realistisch. De technologie is dan misschien wel al succesvol getest op ratten. Het kan nog even duren voor een werkbare variant bij mensen rond is.

Ga naar de inhoud